UTRECHT/HETEREN - De rechtbank veroordeelt een 25-jarige wielrenster uit Utrecht tot een geldboete van 500 euro voor het veroorzaken van een verkeersongeluk in Heteren.

Op 26 april 2020 reed de wielrenster op de Drielse Rijndijk in Heteren. Ze sloeg linksaf richting het Airborne monument en verleende daarbij geen voorrang aan een motorrijdster die achter haar reed. De vrouw en de motorrijdster botsten en vielen daardoor. De motorrijdster brak daarbij haar onderarm en had een gecompliceerde wond aan haar knie.

Vrijspraak letsel door schuld
De vrouw werd aangeklaagd voor letsel door schuld. Als dit niet bewezen kon worden zou de vrouw veroordeeld moeten worden voor gevaarzetting. De officier van justitie vroeg tijdens de zitting om vrijspraak van letsel door schuld. De rechtbank komt ook tot dit oordeel omdat er geen sprake was van schuld zoals bedoeld in artikel 6 van de Wegenverkeerswet.

Gevaarzetting
Voordat ze afsloeg keek de wielrenster om, verminderde vaart en stak haar hand uit. Ze maakte een inschattingsfout door af te slaan terwijl dat – kijkend naar de motorrijdster die dicht achter haar reed - niet mogelijk was. De rechtbank veroordeelt de vrouw voor gevaarzetting (aansprakelijk voor het veroorzaken van gevaar), omdat ze door geen voorrang te verlenen een reëel risico op een aanrijding met de motorrijdster in het leven riep. Dit risico is ook uitgekomen.​

Geldboete
In zaken zoals deze, waarbij de verkeersfout bestaat uit een inschattingsfout, worden vaak geldboetes opgelegd. De rechtbank legt aan de vrouw daarom een geldboete op van 500 euro. Dit is ook de straf die de officier van justitie eiste.