ARNHEM - De politie hield woensdag 1 december vier verdachten in Arnhem aan op verdenking van voorbereidingshandelingen voor professionele en bedrijfsmatige hennepteelt. De politie sluit meerdere aanhoudingen in dit onderzoek niet uit.

Het gaat om een 54- jarige man, een 55- jarige man, een 29- jarige man en een 40- jarige man uit Arnhem. Agenten doorzochten 1 december twee panden, waaronder een bedrijfspand en een bedrijfsloods in Arnhem. Bij deze doorzoeking zijn goederen aangetroffen die een relatie hebben tot de professionele en bedrijfsmatige hennepteelt. Daarnaast zijn twee auto’s en een geldbedrag in beslag genomen. De verdachten zijn na verhoor heengezonden, maar blijven verdachten in het onderzoek.

Langdurig onderzoek
Gedurende zeven maanden hebben diverse afdelingen zich ingezet voor dit onderzoek. Vanaf mei 2021 is de districtsrecherche Gelderland- Midden een onderzoek gestart. In samenwerking met de DRIO, Afdeling Verdovende Middelen, Digitale- en financiële recherche, ODR, gemeente Arnhem, het Openbaar Ministerie Oost-Nederland en basisteam Arnhem-Noord zijn zij deze verdachten op het spoor gekomen. Na uitvoerig onderzoek werd duidelijk dat er in de desbetreffende bedrijfspanden voorbereidend werk werd gedaan voor het opzetten van hennepkwekerijen.

Onderzoek gaat door
Het onderzoek naar deze verdachten en hun betrokkenheid bij het faciliteren van professionele hennepteelt is met de aanhoudingen nog niet afgerond. Het onderzoeksteam sluit meerdere aanhoudingen in deze zaak niet uit.

Gevaar hennepkwekerij
Met de verkoop van goederen voor professionele en bedrijfsmatige hennepteelt wordt een bijdrage geleverd aan het opzetten van illegale hennepkwekerijen. Deze hennepkwekerijen kunnen een gevaar vormen voor hun omgeving. Bij de teelt wordt vaak gebruik gemaakt van illegaal afgetapte stroom en installaties die slecht zijn aangelegd. Daarom levert dit een ernstig gevaar op voor de brandveiligheid. Ook kan schade aan woningen ontstaan door lekkages, stank en schimmelvorming. U kunt een hennepkwekerij herkennen aan bijvoorbeeld elektriciteitsproblemen in de buurt, afgeplakte ramen, stank, vocht, schimmel en/of lekkages in of rondom de woning of licht dat constant brandt. Criminele organisaties maken enorme winsten met de illegale teelt van hennep. Daarbij schuwen ze geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet. Deze alarmerende signalen leiden ertoe dat de aanpak van de hennepteelt en -handel hoog op de politieagenda staat.

Samenwerking oprollen hennepkwekerijen
De politie werkt bij het oprollen van hennepkwekerijen onder meer samen met gemeenten, woningstichtingen en energieleveranciers. Wilt u hierbij helpen? Bel de politie op 0900-8844 als u vermoedt dat er een hennepkwekerij bij u in de buurt zit of heeft u het vermoeden dat er iets niet klopt bij dat ene bedrijfspand bij u om de hoek?. Neem altijd direct contact op met de politie. Blijft u liever anoniem dat kunt ook een melding doen bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.