ARNHEM/VELP - Het hof heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in het onderzoek Fiorino en twaalf verdachten veroordeeld tot straf.


Drie verdachten zijn veroordeeld voor het als leider deelnemen aan een criminele organisatie, het telen van hennep en de handel in hennep en hennepstekken, het witwassen van de criminele opbrengst en voor verboden wapenbezit. Twee van hen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 64 maanden en één tot een gevangenisstraf van 54 maanden.

De criminele organisatie, die handelde vanuit een growshop aan de Florijnweg in Velp, heeft zich jarenlang beziggehouden met professionele teelt van hennep in kwekerijen van grote omvang in vooral bedrijfspanden in het midden en oosten van het land. De kwekerijen waren professioneel ingericht en bestonden in de meeste gevallen uit meer dan duizend planten. De elektriciteit voor de hennepkwekerijen werd illegaal afgenomen. Ook werd er vanuit de criminele organisatie gehandeld in hennep en hennepstekken. Er was sprake van een professionele organisatie waar veel geld in omging. De criminele winst is witgewassen door onder andere de aankoop van onroerend goed.

Kleinere rol

Vijf andere verdachten met een kleinere rol zijn ook veroordeeld voor deelname aan de criminele organisatie. Aan vier van hen zijn gevangenisstraffen van veertien tot tweeëntwintig maanden opgelegd. Zij zijn daarnaast veroordeeld voor hun specifieke rol bij het telen van hennep of de handel daarin. Eén van hen is voor zijn relatief beperkte rol veroordeeld tot een lagere straf van vier maanden gevangenisstraf voorwaardelijk en 200 uur taakstraf.


Vier verdachten zijn veroordeeld voor hun rol (zonder deelname aan de criminele organisatie) bij één of meer van de hennepkwekerijen of bij het witwassen. Aan hen zijn straffen opgelegd die variëren van zes maanden gevangenisstraf, één maand gevangenisstraf voorwaardelijk en 160 uur taakstraf, één maand gevangenisstraf voorwaardelijk en een geldboete van € 2.500 tot één maand gevangenisstraf voorwaardelijk.


Ontnemingszaken

Bij vier verdachten loopt ook nog een procedure over het terugbetalen van de met misdrijven behaalde winst aan de staat.
Met de inhoudelijke behandeling van deze vier ontnemingszaken is gewacht op de uitspraak in de hoofdzaak. In die ontnemingszaken volgt dus nog een zitting en zal op een later moment uitspraak worden gedaan.