ARNHEM - De rechtbank veroordeelt 3 mannen van 31, 21 en 20 jaar uit Arnhem voor een reeks afdreigingen, oplichtingen en diefstallen. De Arnhemmers krijgen allemaal een celstraf, variërend tussen de 30 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk en 4 jaar.

De Arnhemmers gingen tussen december 2019 een maart 2020 doelbewust en planmatig te werk door op de datingsite Bullchat contact met de slachtoffers te zoeken en met hen af te spreken. Vervolgens confronteerden zij de slachtoffers in hun eigen woningen met de indringende mededeling dat zij als pedofiel betrapt zouden of dat er aanleiding is om de slachtoffer kinderpornobezit te verdenken. De Arnhemmers deden zich daarbij voor als medewerkers van de politie of de datingsite. De slachtoffers werden lange tijd in hun eigen woning in hun bewegingsvrijheid beperkt. Deze zeer intimiderende handelwijze leidde telkens tot een zware mentale druk bij de slachtoffers geleid. Zo zwaar, dat zij hun bankgegevens deelden.

De Arnhemmers lieten het hier bovendien niet bij; uit de woningen namen zij iedere keer ook (waardvolle) goederen weg.

De straffen
De rechtbank legt aan de 31-jarige man een gevangenisstraf op van 4 jaar. Dit is korter dan de eis van de officier van justitie omdat de rechtbank minder feiten bewezen vindt dat de officier van justitie.

Aan de 20-jarige man legt de rechtbank een gevangenisstraf op van 3 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Dit is hoger dan de eis van de officier van justitie, omdat de rechtbank deze straf meer in overeenstemming vindt met de feiten en de straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd.

De 21-jarige man krijgt een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding
Tot slot moeten de Arnhemmers aan 2 slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 2.800 euro.