ARNHEM - De rechtbank Gelderland veroordeelt een 46-jarige man uit Huissen voor het plegen van oplichting, valsheid in geschrift en witwassen van een geldbedrag van in totaal ruim 7 ton. Ook veroordeelt de rechtbank een 45-jarige vrouw uit Zevenaar, een 43-jarige vrouw uit Groessen en een 40-jarige vrouw uit Brummen voor het plegen van dezelfde soort feiten. De man krijgt een gevangenisstraf van 36 maanden opgelegd. Twee vrouwen krijgen voorwaardelijke gevangenisstraffen van 6 maanden opgelegd en een taakstraf voor de duur van 240 uur. Een derde vrouw krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 140 uur opgelegd, haar aandeel was beperkter.

De man richtte veel bedrijven op. De vrouwen werkten op papier voor deze bedrijven. Bij verschillende banken werd vervolgens met behulp van valse werkgeversverklaringen voor grote geldbedragen aan leningen afgesloten. Met deze leningen werden dure aankopen gedaan.

Vertrouwen geschaad

De rechtbank vindt de gepleegde feiten ernstig. Door het plegen van oplichting en valsheid in geschrift zijn hypotheken verkregen en huurovereenkomsten aangegaan. Hierdoor werd het vertrouwen dat hypotheekverstrekkers en verhuurders in de juistheid van bepaalde documenten moeten kunnen hebben, geschaad. Het witwassen van crimineel geld vormt een bedreiging voor de legale economie en bevordert het plegen van strafbare feiten. Door het wegsluizen van crimineel geld wordt namelijk de opsporing van de onderliggende misdrijven bemoeilijkt.

Verantwoordelijkheid afgeschoven

De 3 vrouwen wasten lagere geldbedragen wit dan de man. De man schoof de verantwoordelijkheid bovendien volledig op anderen af. Hij zorgde er namelijk voor dat in vrijwel alle gevallen transacties plaatsvonden in naam van anderen. Hij profiteerde ogenschijnlijk enkel van zijn handelen zonder, zoals verschillende mededaders, in de schulden te belanden. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank in alle zaken rekening met een overschrijding van de redelijke termijn.

Vrijspraak voor vijfde verdachte

De rechtbank spreekt verder een 35-jarige man uit Doesburg vrij van witwassen.