ARNHEM - De rechtbank veroordeelt 3 mannen en een vrouw voor het gezamenlijk dealen van cocaïne en heroïne. Aan de 2 hoofdverdachten, een 33-jarige man uit Rotterdam en een 35-jarige man uit Arnhem, legt ze een gevangenisstraf van 24 maanden op. Daarbij moeten deze mannen het met de drugshandel verworven geld aan de staat terugbetalen. De rechtbank legt een 24-jarige man en een 41-jarige vrouw uit Arnhem celstraffen op van respectievelijk 6 maanden en 3 maanden op.


Naar aanleiding van een melding via Meld Misdaad Anoniem observeerden agenten de 35-jarige man uit Arnhem in oktober 2021. Tijdens deze observaties namen de agenten drugsdeals waar. Deze bevindingen waren aanleiding om de telefoonnummers van de man af te tappen. Uit de tapgesprekken kwam naar voren dat de man de telefoonlijn beheerde waarop drugsgebruikers cocaïne en heroïne bestelden. Ook leverde de man de drugs bij deze gebruikers af. Daarvoor zette hij onder andere de 24-jarige man en 41-jarige vrouw in. Tijdens nieuwe observaties in maart en april 2022 zagen agenten dat de 24-jarige man en 41-jarige vrouw inderdaad drugs dealden. Op 12 april 2022 hield de politie de 2 Arnhemse mannen – nadat ze wederom drugs dealden - aan.

Dealen in drugs bewezen

Bij de aanhouding van de Arnhemse mannen nam de politie verschillende telefoons in beslag. Ook zijn diverse drugsgebruikers gevraagd om een verklaring af te leggen. Uit die verklaringen en berichten uit de telefoons volgde dat de 3 Arnhemmers al langer drugs dealden. De rechtbank oordeelt dat de 35-jarige man al 15 maanden drugs dealde. De 24-jarige man dealde 2,5 maanden drugs voor de 35-jarige man en de 41-jarige vrouw deed datzelfde een halve maand lang.

Rol man uit Rotterdam

Uit de telefoons van de 35-jarige Arnhemmer bleek dat hij verantwoording moest afleggen aan een 33-jarige Rotterdammer over dat wat in Arnhem gebeurde. Zo moest de Arnhemmer de Rotterdammer op de hoogte houden van de opbrengsten van de verkochte drugs. Toen de Arnhemse mannen waren aangehouden, nam de Rotterdamse man het beheer van de telefoonlijn van de 35-jarige Arnhemmer over. Op 3 mei 2022 hield de politie ook de Rotterdammer aan. Volgende de rechtbank maakte de Rotterdammer zich - samen met de 35-jarige Arnhemmer – zo'n 15 maanden lang schuldig aan het dealen in drugs. Later dus ook samen met de 24-jarige man en de 41-jarige vrouw.

Drugslijn dag en nacht actief

Omdat de 24-jarige man en de 41-jarige vrouw een kortere periode drugs dealden, legt de rechtbank aan hen een lagere gevangenisstraf op dan aan de hoofdverdachten. Bij de strafoplegging van de hoofdverdachten houdt de rechtbank rekening met de hoeveelheid drugsdeals die zijn gesloten en de rollen van de hoofdverdachten daarin. Uit het dossier komt het beeld naar voren dat de drugslijn van de hoofdverdachten dag en nacht actief was.

Criminele winst terugbetalen aan staat

De hoofdverdachten verdienden veel geld aan de drugshandel. Daarom moeten zij allebei ruim 2 ton aan de staat terugbetalen.