ARNHEM - De rechtbank veroordeelt 6 mannen tot taakstraffen voor hun aandeel in een openlijke geweldpleging op de tribune van voetbalstadion GelreDome in Arnhem. 2 van de mannen kregen daarnaast een gevangenisstraf opgelegd van 1 dag. De ongeregeldheden vonden plaats tijdens de voetbalwedstrijd tussen Vitesse en FC Twente.

Op 19 september 2021 liep het in het sfeervak van Vitesse tijdens de voetbalwedstrijd uit de hand. Er ontstond discussie tussen 2 groepen Vitesse-supporters op de tribune. Een vader en zoon werden geslagen, geschopt en naar de grond geduwd en/of getrokken. Ook 2 andere mannen werden hard geduwd. 1 van die mannen viel door de duw enkele rijen naar beneden op de tribune.


Openlijk geweld

De rechtbank moet 2 vragen beantwoorden. De eerste vraag is of sprake was van openlijk geweld. De rechtbank vindt van wel. Dat baseert ze op de bovenstaande gedragingen die plaatsvonden in een voor publiek toegankelijk voetbalstadion. De mannen gingen daarbij als 1 groep gezamenlijk de confrontatie aan.

Bijdrage aan het geweld

De tweede vraag die de rechtbank moet beantwoorden is of de mannen elk voor zich een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan dit geweld. Ook daarvan vindt de rechtbank dat dit het geval is. De 6 mannen snelden tot 2 keer toe gelijktijdig op de slachtoffers af. Daarbij pleegden zij ieder op zichzelf ook geweld.

Geen noodweer

3 mannen vonden dat sprake was van noodweer, omdat de vader en zoon volgens hen eerst geweld gebruikten. De rechtbank gaat daar niet in mee. Op de camerabeelden is te zien dat het zestal als eerste de confrontatie aanging en dat de vader pas een klap uitdeelde, nadat zijn zoon door de mannen naar de grond werd getrokken.

Werkstraffen

De rechtbank legt aan de mannen taakstraffen op tussen de 60 en 180 uur, afhankelijk van hun aandeel in het geweld en hun strafblad. De rechtbank weegt in het voordeel van de mannen mee dat het incident al ruim 2 jaar geleden plaatsvond, terwijl dit soort gedrag juist om een snelle reactie vanuit justitie vraagt. Aan 2 van de mannen legt de rechtbank ook 1 dag gevangenisstraf op, omdat zij eerder tot taakstraffen werden veroordeeld en er daarom voor hen het taakstrafverbod geldt.

Schadevergoedingen

Tot slot moeten de mannen vanwege het veroorzaakte letsel samen een schadevergoeding van ruim 600 euro aan de vader betalen en ruim 3 duizend euro aan de zoon. Die beslissing is gebaseerd op groepsaansprakelijkheid in dit soort situaties in het civiele recht.