ARNHEM - De 53-jarige Arnhemmer huurt al een aantal jaren een andere woning van haar, als hij in 2016 met zijn twee zoons in Neede intrekt bij zijn bejaarde, vermogende huurbazin.

Volgens de verdachte hebben de twee een vertrouwelijke band, maar hij betaalt niet alleen geen huur: er verdwijnen tussen 2015 en 2021 tonnen van de bankrekening van de kwetsbare, broze vrouw op leeftijd, richting dan wel ten voordele van de verdachte. Het Openbaar Ministerie acht diefstal bewezen en eist vandaag 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.“

De verdachte heeft zich gedurende jaren grote geldbedragen toegeëigend. Hij heeft het financiële gewin van hem en de zijnen steeds voorop gesteld”, aldus de officier van justitie. De verdachte heeft bovendien “geen inzicht in het kwalijke van zijn handelingen en neemt daarvoor geen enkele verantwoordelijkheid”. Volgens de verdachte, die beschikte over de bankpas van de vrouw, de code daarvan en de gegevens van internetbankieren, deed de vrouw zelf alle overboekingen. De vrouw, die voorheen elk bonnetje, elke acceptgiro en alle facturen precies bijhield, heeft meermaals verklaard dat ze nergens van af wist.

Controle en isolatie
De familie van de vrouw begint zich in 2019 zorgen te maken over de situatie en doet een aantal meldingen. Volgens de familie zou het zowel persoonlijk als financieel vermoedelijk niet goed gaan met hun familielid en er zou mogelijk sprake zijn van controle en isolatie.

In april 2021 doet de politie een huiszoeking in de vrijstaande villa in Neede. De vrouw bleek in haar eigen woning slechts een kleine kamer en bijkeuken tot haar beschikking te hebben. De verdachte wordt die dag aangehouden.U

it verder onderzoek blijkt dat tussen november 2015 en april 2021 ruim 190.000 euro van de bankrekening van de vrouw is overgemaakt naar de verdachte. Ook is er 71.975 euro overgemaakt voor het aflossen van een creditcard, die op naam van de verdachte stond. Daar bovenop werd nog 22.000 euro overgemaakt naar de rekening van de ex-partner van de verdachte, werd voor ruim een ton aan auto’s gekocht en voor bijna 20.000 huurgelden betaald in België.

Volgens de verdachte deed zijn weldoenster deze transacties zelf. De vrouw verklaarde tegenover de politie herhaaldelijk dat zij daar nooit van heeft geweten. Het OM stelt zich op het standpunt dat haar verklaringen als betrouwbaar zijn aan te merken.

De officier: “Ze is telkens duidelijk en authentiek geweest in haar reactie dat zij niet van de overboekingen en/of betalingen wist, dat zij deze transacties niet zelf heeft verricht en dat zij daar geen toestemming voor heeft gegeven. Ze raakte meermalen geëmotioneerd toen haar de transacties werden voorgehouden. Ze heeft consistent verklaard tegenover de politie.”

In de periode na de aanhouding van verdachte is de vrouw wilsonbekwaam verklaard door een arts. Inmiddels is zij woonachtig in een verzorgingstehuis.

Witwassen
Naast bovenstaande geldstromen stortte verdachte tussen 2016 en 2020 in totaal een bedrag van 98.920 euro contant op zijn privérekening. Het is niet duidelijk wat de herkomst is van dit geld. “Er is sprake van een gerechtvaardigd vermoeden dat dit geld afkomstig is uit enig misdrijf”, aldus het OM.