ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 28-jarige Poolse man tot tbs met dwangverpleging voor poging tot doodslag. De man stak op 11 januari 2021 een medebewoner in het complex waar hij woonde in Velp met een mes in de hals. Het slachtoffer liep daarbij een oppervlakkige verwonding op. Volgens de rechtbank is er sprake van poging tot doodslag, omdat zich in de hals vitale lichaamsdelen, zoals halsslagaders, bevinden. De man heeft met zijn handelen de aanmerkelijke kans in het leven geroepen dat hij een van de halsslagaders zou raken, wat levensbedreigend bloedverlies tot gevolg had kunnen hebben.

Meerdere stoornissen

De man is door een psychiater en een psychloog onderzocht. De deskundigen stelden vast dat hij lijdt aan 1 of meer stoornissen en mogelijk een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. De deskundigen konden niet vaststellen aan welke stoornis(sen) de man lijdt en adviseerden om hem ter observatie in het Pieter Baan Centrum (PBC) te laten opnemen. De rechtbank volgt dit advies niet, voor het opleggen van een tbs-maatregel is niet vereist dat vaststaat aan welke stoornis(sen) de betrokkene lijdt.

Geen gevangenisstraf
De rechtbank legt naast de tbs-maatregel geen gevangenisstraf op, omdat zij het van belang acht dat de man zo snel mogelijk in een tbs-kliniek wordt opgenomen voor behandeldeling.

Tot slot moet de man een bedrag van 750 euro aan smartengeld aan het slachtoffer betalen.