EDE - De rechtbank ontslaat een 26-jarige man uit Ede van alle rechtsvervolging en legt hem een tbs-maatregel met dwangverpleging op. Daarbij moet de man het slachtoffer ruim 30 duizend euro schadevergoeding betalen. Volgens de rechtbank was de man tijdens het bedreigen en neersteken van zijn buurman volledig ontoerekeningsvatbaar.


In september 2021 bedreigde de man onder invloed van wanen en hallucinaties zijn benedenbuurman en vervolgens ter plaatse gekomen politieagenten. Enkele dagen later drong hij de woning van zijn buurman binnen en stak meerdere keren met een mes op hem in. De buurman raakte zwaargewond.


Onder invloed van stemmen

De man vertelde tijdens de zitting dat hij onder controle was van stemmen. Die vertelden hem dat zijn buurman hem iets aan wilde doen. Om dat te voorkomen drong de man de woning binnen en stak op het slachtoffer in. De man bekende de steekpartij, maar zei dat het nooit zijn bedoeling was om zijn buurman te doden.

Bedreigingen buurman en agenten

Enkele dagen voor het steekincident ging de buurman naar het huis van de man vanwege ernstige geluidsoverlast. Hij werd vastgepakt, bedreigd en achterna gezeten. Hiervan deed de buurman melding bij de politie. De politie kwam direct ter plaatse en zag de man in psychotische toestand achter de ruit in de voordeur verschijnen. Even later had hij een mes in handen. Hij riep dat hij iedereen dood ging maken en neersteken. De man ontkende de bedreigingen. Hij wilde alleen dat de politie weg zou gaan.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank vindt de beide bedreigingen bewezen en vindt het ook bewezen dat de man zijn buurman heeft geprobeerd te doden. Volgens de rechtbank handelde de man tijdens alle delicten onder invloed van een psychische stoornis. Die stoornis beïnvloedde zijn handelen volledig. De rechtbank vindt de man volledig ontoerekeningsvatbaar en vindt hem niet strafbaar voor de misdrijven. De rechtbank volgt het advies van de psychiater en legt aan de man de maatregel van tbs met dwangverpleging op. Vanwege voortdurende waangedachtes, ontbrekend ziekte-inzicht en extreme weerstand tegen medicatie, biedt alleen die maatregel voldoende garanties voor de veiligheid voor de maatschappij.

Schadevergoeding

De man moet aan de benedenbuurman een schadevergoeding betalen van ruim 30 duizend euro bestaande uit materiële schade en smartengeld voor het opgelopen letsel en het ontstane psychische leed.