ARNHEM - Een 30-jarige Arnhemmer moest zich vandaag (donderdag 21 oktober 2021) voor de politierechter in Arnhem verantwoorden voor zijn aandeel in de ongeregeldheden in de wijk Geitenkamp in Arnhem in aanloop naar de jaarwisseling.

In reactie op het afgekondigde vuurwerkverbod was het wekenlang onrustig in de wijk. In de wijk werd vanaf oktober meerdere keren zwaar vuurwerk afgestoken. In november kwamen er steeds meer meldingen van vernielingen (met vuurwerk), brandstichtingen en het gooien van vuurwerk naar personen. Ook werd er via (social) media opgeroepen om tijdens de jaarwisseling de toegangswegen tot Geitenkamp te blokkeren zodat niemand de wijk in kon.

De 30-jarige Arnhemmer werd op oudejaarsdag aangehouden en bracht de jaarwisseling in de cel door. Hij heeft bij de politie erkend dat hij ‘haantje de voorste is’ en ‘graag overal bij wilde zijn’. Hij deed actief mee aan het afsteken van zwaar vuurwerk, dat kennelijk als doel had om de politie naar de wijk te lokken, waarna de confrontatie met agenten werd gezocht. Hiervan plaatste de Arnhemmer een filmpje op Facebook.

Het OM heeft dit gekwalificeerd als opruiing. De officier van justitie op zitting: “Verdachte heeft door zijn handelen niet alleen bijgedragen aan de onrust en gevoelens van onveiligheid in de wijk, maar heeft door zich zo te gedragen en het filmpje op Facebook te zetten ook anderen opgejut. Het Openbaar Ministerie neemt hem dat zeer kwalijk.’’

De Arnhemmer stond tevens terecht voor drie mishandelingen in 2020: op 9 mei sloeg hij een man in zijn gezicht, op 14 oktober trapte hij een man in zijn rug en op 19 december gaf hij een pakketbezorger een kaakslag. Ook stond op de tenlastelegging nog een joyriding uit 2019. De officier hield bij de bepaling van de strafreis rekening met het lange strafblad dat de verdachte al heeft opgebouwd.

De officier eiste voor deze strafbare feiten een taakstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Als voorwaarden wil ze dat de man onder meer een behandel- en meldplicht wordt opgelegd. De politierechter sprak de verdachte vrij van joyriding. Voor de andere feiten legde de rechtbank een taakstraf op voor de duur van 180 uur, waarvan 90 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Naast deze 30-jarige Arnhemmer is medio april ook een verdachte opgepakt die een vuurwerkbom heeft geplaatst in de omgeving van het SP-kantoor in de wijk. Deze 28-jarige verdachte uit Arnhem moest zich op 1 oktober verantwoorden voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Arnhem. Tegen hem is een celstraf geëist van één jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het afsteken van illegaal vuurwerk op 27 november 2020.Politie, OM en gemeente hebben in de aanloop naar de jaarwisseling veel geïnvesteerd om de rust in de wijk terug te laten keren, onder andere door het opleggen van gebiedsverboden door de burgemeester. In totaal is er naar aanleiding van de ongeregeldheden 38 keer proces verbaal opgemaakt.