ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 67-jarige man uit Arnhem, een 36-jarige man uit Zevenaar en 3 Mexicaanse mannen voor hun betrokkenheid bij een drugslab in Arnhem. De mannen uit Arnhem en Zevenaar krijgen allebei een celstraf van 4 jaar. 1 van de Mexicaanse mannen krijgt een gevangenisstraf van 42 maanden, terwijl de andere 2 Mexicaanse mannen voor 3 jaar naar de gevangenis moeten. Ook moeten de 5 mannen verschillende geldbedragen aan wederrechtelijk verkregen voordeel terugbetalen aan de Staat.

Op 28 juni 2022 deed de politie een inval bij een loods op een bedrijventerrein in Arnhem. In een verborgen ruimte in de loods troffen zij een laboratorium aan dat was ingericht voor de productie van de synthetische drugs methamfetamine (crystal meth) en amfetamine. De politie trof ook restanten drugs aan, waaronder meerdere kilo’s methamfetamine en 1,5 liter amfetamineolie. In de loods hield de politie 3 Mexicaanse mannen aan.Verschillende rollen

De rechtbank vindt bewezen dat de Mexicaanse mannen in het drugslab werkten als zogeheten koks. Zij verbleven in de loods en produceerden daar de crystal meth en amfetamine. De rol van de 36-jarige man uit Zevenaar bestond uit het verrichten van allerlei hand- en spandiensten, zoals het ophalen van de Mexicaanse mannen, het vervoeren van grondstoffen en het voorzien in de eerste levensbehoeften van de Mexicaanse mannen. De 67-jarige man uit Arnhem stelde de loods ter beschikking voor het opzetten van het drugslab, verrichtte laswerkzaamheden aan bij de productie gebruikte ketels en faciliteerde de opslag van grondstoffen. Ook vervoerde hij chemicaliën.

Geld terugbetalen aan Staat

Tot slot moeten de mannen allemaal geldbedragen terugbetalen die ze volgens de rechtbank verdienden met het plegen van de delicten. In totaal gaat het om een geldbedrag van 87.500 euro.