ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft vandaag uitspraak gedaan in de strafzaak tegen 6 personen, die door het Openbaar Ministerie vervolgd werden voor het in georganiseerd verband in omloop brengen van het zelfdodingsmiddel Middel X. De rechtbank heeft in het vonnis aangegeven dat het in georganiseerd verband verspreiden van Middel X laakbaar en strafbaar is en dat dit deelname aan een criminele organisatie oplevert.


Twee mensen zijn voor deelname aan een criminele organisatie, die als oogmerk had om hulp te bieden bij zelfdoding, veroordeeld. Eén van hen is bovendien veroordeeld voor hulp bij zelfdoding omdat zij het middel daadwerkelijk heeft verstrekt.

Op het punt van de veroordeling voor deelname aan een criminele organisatie is het OM tevreden met het vonnis, want ongecontroleerde verspreiding van Middel X brengt mensenlevens in gevaar. Ten aanzien van drie verdachten heeft de rechtbank hun rol bij deze verspreiding van het dodelijke middel anders beoordeeld dan het OM en deze verdachten vrijgesproken van de deelname aan de criminele organisatie. Het OM zal het vonnis op dit punt bestuderen en zal zich beraden op hoger beroep. Voor één verdachte had het OM zelf om vrijspraak gevraagd.

Ook ten aanzien van de opgelegde straffen, die fors afwijken van de eisen van het Openbaar Ministerie, zal het OM zich beraden op hoger beroep. Hiervoor heeft het OM twee weken de tijd.