EDE - In de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 september gingen in de wijk Veldhuizen twintig auto’s in vlammen op. Gezien de grote schaal van deze branden ging de politie al snel uit van brandstichting.

Vanavond worden in Opsporing Verzocht beelden getoond van de verdachten van de brandstichtingen. Het onderzoeksteam hoopt dat kijkers van het programma het onderzoek verder kunnen helpen.


Om zoveel mogelijk mensen mee te laten denken, wordt een SMS verstuurd aan iedereen die in de nacht van 13 op 14 september in (de omgeving van) Ede. In het berichtje wordt aandacht gevraagd voor de uitzending van BureauGLD op woensdag 20 oktober, waarin de beelden van de verdachten worden getoond en de onderzoeksvragen die het team heeft worden besproken.

Verdachten mogelijk uit de omgeving

‘Met zijn allen weten we meer dan wij alleen’, zegt de onderzoeksleider, die hoopt dat kijkers van het programma meer informatie hebben over de brandstichters. ‘Er gaan geruchten rond over de brandstichting, maar die verhalen bereiken ons niet rechtstreeks. Door er in BureauGLD aandacht aan te besteden, hopen we dat mensen de verdachten herkennen en belangrijke informatie doorgeven.’

BureauGLD wordt woensdagavond 20 oktober om 17.20 uur uitgezonden en ieder uur herhaald.

SMS-bom

U heeft misschien een SMS ontvangen en wilt weten hoe de politie aan uw nummer komt. De politie kan mastgegevens opvragen om te achterhalen welke telefoons er op een bepaald moment in de buurt waren. Dat levert een lijst op met telefoons die op het gevraagde moment op de mast hebben aangestraald. Met die gegevens kan dus gericht een groep geselecteerd worden die de SMS ontvangt. Het kan echter ook zijn dat u niet in Ede was, maar op dat moment langsreed. Uw telefoon kan dan zijn aangestraald op de mast, waardoor u nu ook een SMS hebt ontvangen.

De recherche wil iedereen die de nacht van de branden in (de omgeving van) Ede was dus vragen om mee te denken in het onderzoek. ‘We hopen natuurlijk over informatie over de daders, maar wellicht hebben mensen iets gezien, wat toen niet belangrijk leek, maar wat mogelijk toch iets kan betekenen in dit onderzoek,’ legt de teamleider uit. ‘We kunnen uw informatie goed gebruiken.’

Vertrouwelijk praten of anoniem melden

Als u informatie of camerabeelden wilt doorgeven aan de politie dan kan u dat doen via onderstaand tipformulier. Wilt u liever vertrouwelijk of anoniem met de politie praten, dan zijn daarvoor ook mogelijkheden.

Vertrouwelijk praten kan met Team Criminele Inlichtingen (TCI). Als enige afdeling van de politie mag deze afdeling de gegevens van de bron voor diens veiligheid afschermen. Uw gegevens worden alleen bekend bij het TCI en niet verder intern of in het dossier gedeeld. TCI is bereikbaar op 079 - 345 89 99.

Volledig anoniem melden is ook mogelijk. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie - en dus geen onderdeel van de politie - die niet naar uw gegevens vraagt en uw telefoonnummer niet kan zien. Alleen als uw informatie niet naar u te herleiden valt, wordt uw tip doorgegeven aan de politie, zonder dat uw gegevens ooit bekend worden. MMA is bereikbaar op 0800-7000.