ARNHEM - Een 27-jarige man en een 30-jarige man uit Arnhem zouden een 76-jarige verstandelijk gehandicapte man geld afhandig hebben gemaakt. Via het online platform Bullchat kwamen zij in contact met het slachtoffer en deden zich voor als vriend. De man werd benadeeld voor een geldbedrag van ruim €140.000. Vandaag moesten de verdachten zich verantwoorden voor de rechter. Het OM eist voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen tegen de beide mannen.


De zaak komt aan het licht als de zus van het slachtoffer erachter komt dat hij nog maar weinig geld op zijn rekening heeft staan. Na controle blijkt dat er in de periode tussen april 2020 en juni 2021 een geldbedrag van €137.000 is overgemaakt naar de 27-jarige verdachte. Later blijkt dat er naar de 30-jarige verdachte ruim €7.000 is overgemaakt. Uit onderzoek van de politie komt naar voren dat de verdachten via Bullchat chatgesprekken voerden met het slachtoffer.

Chatgesprekken

De mannen bouwden via chatgesprekken een ‘vriendschappelijke band’ op met het slachtoffer. Daarbij gaven ze te kennen dat ze geldproblemen hadden en speelden ze volgens het OM in op de gevoelens van het slachtoffer. Zo zouden ze uit hun woning worden gezet of een einde aan hun leven maken als er geen geld overgemaakt zou worden. Uit de gesprekken is op te maken dat het slachtoffer geen geld wil overmaken, maar daartoe overgehaald wordt. In totaal maakt hij 120 keer geld over naar de verdachten, waarbij de bedragen steeds hoger worden. Zo maakt het slachtoffer een keer €5.000 over met de beschrijving ‘pizza’. De 27-jarige verdachte schaft ondertussen allerlei luxegoederen aan, zoals twee auto’s, merkkleding, horloges en zonnebrillen.

Vertrouwensrelatie

De officier van justitie verwijt de verdachten dat ze misbruik maakten van een kwetsbaar slachtoffer: ‘Deze zaak laat zien dat een verstandelijk beperkte man op ongegeneerde wijze financieel is uitgekleed. Er werd geïnvesteerd in het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Het slachtoffer liep zo niet alleen financiële, maar ook emotionele schade op.'

Eis

Het OM eist een voorwaardelijke celstraf van ruim vier maanden en een taakstraf van 240 uur tegen de 27-jarige verdachte. Tegen de 30-jarige verdachte eist het OM een voorwaardelijke celstraf van bijna twee maanden en een taakstraf van 100 uur. Verder vraagt de officier van justitie om terugbetaling van het volledige bedrag aan het slachtoffer. De rechter doet over twee weken uitspraak.