EDE - Enkele maanden na de eerste acties in Operatie Alfa, werd op 18 mei 2020 een voortvluchtige verdachte opgepakt op een vakantiepark in het Gelderse Ede. In en bij een vakantiehuisje werden onder meer drugs en een vuurwapen gevonden. Daags na de arrestatie zei persofficier van justitie Janine Kramer: “Het lijkt erop dat hij tijdens zijn vlucht voor de politie gewoon is doorgegaan met criminele activiteiten.” Een uitspraak die vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak met een serie aan bewijsmiddelen gestaafd werd.

Eerder in 2020 kwam bij het opsporingsteam informatie binnen over de mogelijke verblijfplaats van de verdachte. Verder onderzoek leidde tot een strak gecoördineerde politieactie op het vakantiepark in Ede, waar laat op die avond in mei een arrestatieteam een huisje op het park binnenviel. Tijdens een doorzoeking van het pand, vond de politie in een kast en achter enkele handdoeken een doorgeladen vuurwapen van het merk Beretta. Ook vonden ze er tientallen XTC-pillen en een handelshoeveelheid methamfetamine. In een bus bij de woning werden onder meer zoutzuur en andere chemicaliën gevonden in ruim dertig vaten en jerrycans. Dit zijn grondstoffen voor de productie van synthetische drugs, zo onderstreepten de officieren van justitie tijdens de zitting: “Voor ons is het meer dan duidelijk dat hij bezig was met voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs.”

Bestanden op laptop
Opvallend is dat op een laptop van de verdachte bestanden werden gevonden van een proces-verbaal van voorgeleiding uit het onderzoek rond Operatie Alfa van drie familieleden. Dit soort documenten van andere aangehouden familieleden werd ook fysiek gevonden. Ze maken normaal gesproken onderdeel uit van het strafdossier. Het is niet duidelijk hoe deze documenten in het bezit van de verdachte kwamen.

Encrochat

De verdachte wilde tijdens het onderzoek geen verklaring afleggen over de vondst van de grondstoffen voor synthetische drugs. De officieren van justitie presenteerden onder meer Encochat-gesprekken die zijn gevoerd met medeverdachten als bewijsmiddelen. Ze laten volgens het OM aan duidelijkheid niets te wensen over. De officier van justitie: “Hij sprak onder zijn alias dirtyharry onder meer over een Beretta 7.65, die hij altijd bij zich heeft, ‘zelfs nu’. Zoals gezegd werd een vuurwapen van precies dat merk en kaliber in het vakantiehuisje in Ede aangetroffen.”

Drugs
Ook in tal van andere gesprekken wordt over strafbare feiten gesproken, onder andere over grondstoffen die in Ede werden gevonden. Tegen zijn broer zei ‘dirtyharry’ onder meer: ‘ok pik dadelijk apaan ophalen’. Het is slechts één van de voorbeelden, waaruit de officier van justitie maar één conclusie kan trekken: “Uit de chatgesprekken kan worden opgemaakt dat de verdachte in deze zaak 1400 liter zoutzuur heeft besteld, maar dat er maar 700 kon worden geleverd. Deze bevinding past bij de aangetroffen hoeveelheid van 720 liter.”

Voor het OM is het zonneklaar dat de man voorbereidingshandelingen heeft gepleegd om de productie van synthetische drugs mogelijk te maken. Alle verdenkingen waarvoor de verdachte is aangeklaagd acht het OM wettig en overtuigend bewezen.