RHEDEN - Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen een 40-jarige man uit Arnhem. Hij wordt verdacht van het plegen een gruwelijke overval aan de Schietbergseweg in Rheden in oktober 2015.


Daarbij heeft hij volgens het OM geld, sieraden en een Mercedes gestolen. Ook wordt hij verdacht van een op 23 maart 2015 in Velp gepleegde inbraak bij een juwelier. In de winkel zijn horloges ter waarde van zo’n 400.000 euro buitgemaakt.

Gemarteld

Bij de overval in Rheden werd een man in zijn eigen woning ongeveer een uur lang gemarteld. Dit gebeurde door drie gemaskerde en gewapende mannen. Van deze drie mannen is alleen de nu terechtstaande verdachte in beeld gekomen, omdat van hem DNA bleek te zitten op een gevonden breekijzer.

De mannen dreigden bij de overval de bewoner neer te schieten. Daarbij werd het slachtoffer geboeid en sleepten ze hem naar een kluis. Ook werd een plamuurmes onder zijn nagel gezet, werd hij met alcohol overgoten en dreigden ze hem in brand te steken. Tevens hielden ze een snoeischaar bij zijn oor waarbij zij dreigden dat oor af te knippen.

OM in hoger beroep

De rechtbank in Arnhem veroordeelde de man op 30 april 2019 alleen voor het inbreken en daarbij stelen van de waardevolle horloges. Hij kreeg daarvoor een celstraf van zestien maanden. Voor de overval in Rheden en het stelen van de Mercedes werd hij vanwege gebrek aan bewijs vrijgesproken. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 7,5 jaar geëist en ging in hoger beroep.

Belastende verklaring

De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), vindt met de officier van justitie dat er voldoende bewijs is voor de brute overval in Rheden. “Het DNA-bewijs gecombineerd met de bevindingen uit de telefoon van verdachte, levert in samenhang bezien, zeer sterk bewijs op ten aanzien van verdachte als één van de daders.”

In deze zaak heeft zich in 2017 een getuige gemeld die anoniem wenst te blijven. De zeer belastende verklaring van deze bedreigde getuige kan in de ogen van de AG worden gebruikt als ondersteunend bewijs in deze zaak.

Buitencategorie

De AG spreekt van een woningoverval van de buitencategorie. Hij rekent dit de verdachte ernstig aan. “Een overval die zó gewelddadig is als in deze zaak, zien we gelukkig niet vaak. Het slachtoffer is behoorlijk mishandeld, zelfs gemarteld en er is gedreigd met verminking. En dat allemaal voor wat snel geld. Een forse straf is dan ook op zijn plaats, ook al is het feit inmiddels van bijna zes jaar geleden.”

Het gerechtshof doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak in deze zaak.