RHENEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een beroepsverbod voor de duur van vier jaar geëist tegen een 56-jarige man uit Rhenen. De rechtbank veroordeelde hem in 2019 tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor het seksueel misbruiken van zeker zes cliëntes.


De man pleegde deze ontucht bij het uitvoeren van zijn werk als tantramasseur en kreeg naast de celstraf een beroepsverbod opgelegd. De verdachte ging in hoger beroep tegen deze straf.

Initiatief

De verdachte masseerde zijn slachtoffers, overtrad daarbij de grenzen van het toelaatbare en verrichtte seksuele handelingen. Voordat de cliëntes startten met de behandeling was duidelijk besproken dat seks geen onderdeel uitmaakt van een tantrabehandeling. In de verklaringen van de zes cliëntes komt duidelijk naar voren dat de verdachte steeds het initiatief nam tot seksuele handelingen. De slachtoffers gingen hierin mee omdat zij hem vertrouwden.

Kwetsbaarheid
De verdachte ontkent alle beschuldigingen en zegt dat de vrouwen hebben ingestemd met seksuele handelingen. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG) neemt de verdachte zijn handelen zeer kwalijk: ‘De verdachte had als hulpverlener een bijzondere verantwoordelijkheid ten opzichte van zijn cliëntes. Hij had zich bewust moeten zijn van hun kwetsbaarheid en de ongelijkwaardigheid in hun relatie. De vrouwen dachten dat zij bij hem in goede handen waren. Hun vertrouwen in verdachte is grof misbruikt.’

De AG spreekt van ernstige feiten tegen kwetsbare slachtoffers en vindt daarom de geëiste straf passend.

Het gerechtshof in Arnhem doet op 30 maart uitspraak.