ARNHEM - Het is een “hele zwik aan verkeersmisdrijven” waarvoor een 28-jarige Arnhemmer zich vandaag voor de rechtbank in Arnhem moest verantwoorden. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen de verdachte, die in de ogen van de officier van justitie een recidiverende, roekeloze verkeershufter is: “Hij blijkt vreselijk hardleers en het mag een klein wonder heten dat er door zijn gedrag nog geen doden zijn gevallen. Het OM gebruikt de term niet lichtzinnig, maar hier is de term verkeershufter op zijn plaats.”


Het meest in het oog springende incident is een aanrijding van een motoragent op 13 april 2023. De agent probeert de verdachte met een stopteken aan de kant te krijgen. Terwijl hij langzaam vaart mindert tot 30 kilometer per uur, geeft de verdachte plots gas en rijdt de agent van achteren aan. De agent komt met zijn dienstmotor bijna ten val en de Arnhemmer gaat er op hoge snelheid en via de verkeerde weghelft vandoor, waarmee hij het leven van andere weggebruikers in gevaar brengt. Voor dit strafbare feit acht het OM poging tot zware mishandeling bewezen.

Twee weken eerder, op 30 maart, negeert verdachte -hij rijdt zonder rijbewijs en onder invloed van cannabis rond in Nijmegen- een stopteken van de politie. Vervolgens raast hij met 93 kilometer per uur over de Wolfkuilseweg, daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Er volgt een wildwest-achtervolging met de politie, waarbij verdachte tussen politieauto’s door zigzagt, over een stoep tegen een muurtje botst, tegen het verkeer in rijdt op de Saturnusstraat, door rood rijdt en zonder vaart te minderen over de kruising van de Wolfkuilseweg en Molenweg rijdt.

Hij haalt in waar dat niet is toegestaan en scheurt over een fietsstraat, waar hij tegen een tegemoetkomende fietsster, een 14-jarig meisje, botst. Het scheelde niet veel of dit was veel erger afgelopen: “Het meisje kon nog nét opzij springen terwijl haar moeder haar ook de goede kant op trok”, stelt het OM vandaag voor de rechtbank in Arnhem.

In totaal was de verdachte volgens het OM drie keer betrokken bij dergelijke roekeloze rij-acties. “Telkens wanneer hij politie zag ging hij er als een dolle vandoor, om maar geen boete te krijgen voor rijden zonder rijbewijs. Daarbij haalde hij levensgevaarlijke fratsen uit”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. Zijn grootste snelheidsovertreding beging hij door met 120 kilometer per uur door een 30 kilometerzone te rijden. “Andere weggebruikers, onder wie fietsers en overstekende voetgangers, konden met geen enkele mogelijkheid anticiperen op dergelijk rijgedrag. Op zulke momenten was verdachtes auto een potentieel dodelijk wapen”, vindt het OM.

“Te hard rijden doet men louter opzettelijk en hier is op excessieve wijze de maximumsnelheid overtreden. En bij de politie was bekend dat deze man, telkens wanneer men hem zag rijden, ervandoor zou gaan. Omdat de politie dan de achtervolging in moest zetten, dat is nu eenmaal hun werk, moesten ook zij zichzelf blootstellen aan levensgevaarlijke situaties waar ze niet op zaten te wachten.”

De verdachte werd in de afgelopen paar jaar talloze keren door de politie betrapt en zijn rijbewijs werd hem afgepakt, maar hij bleef desondanks doorrijden. De officier van justitie: “In een later stadium begon de politie, telkens wanneer verdachte weer eens betrapt werd op rijden zonder rijbewijs, zijn auto in beslag te nemen. Maar ook dat hielp niet, verdachte krijgt het meermaals voor elkaar toch betrapt te worden in een auto. Het enige wat helpt is verdachte opsluiten. Dat is de enige garantie dat verdachte geen auto meer gaat besturen.”

Naast de gevangenisstraf eist het OM een ontzegging van de rijbevoegdheid van 3 jaar; de verdachte heeft nooit een rijbewijs in bezit gehad.