ARNHEM - “Deze verdachte heeft een behoorlijke staat van dienst opgebouwd bij politie en justitie. Zijn strafblad telt inmiddels 17 pagina’s en is met name gevuld met vermogens- en geweldsdelicten. Ook de afgelopen 5 jaar is hij veelvuldig veroordeeld.” Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van twee jaar en TBS met voorwaarden tegen een 29-jarige man uit Arnhem, na een overval op 31 mei 2023 op een camerawinkel aan de Kronenburgsingel in Arnhem-Zuid.


Op klaarlichte dag dringt de man de winkel binnen. Hij heeft een helm op en is gewapend met een mes en een molotovcocktail. De verdachte weet twee dozen met daarin drones weg te nemen. Tijdens de overval gooit hij de molotovcocktail op de grond, waardoor brand ontstaat achter de toonbank. Meerdere getuigen zien de Arnhemmer zwaaien en dreigen met zijn mes terwijl hij de winkel verlaat.

Ruim een week later wordt de man, na politie-onderzoek, aangehouden. Hij bekent de overval gepleegd te hebben, naar eigen zeggen om zijn drugsverslaving te bekostigen.

De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Arnhem tijdens de motivering van de strafeis: “Verdachte heeft de medewerkers van de winkel enorm de stuipen op het lijf gejaagd. Hij heeft enkel aan zichzelf gedacht, namelijk aan het krijgen van goederen en geld om te voorzien in zijn drugsbehoefte. Hij heeft niet gedacht aan de gevolgen én de impact van zijn handelen.”

Gezien de ernst van de feiten, de straffen die op dit soort feiten staan en de uitgebreide documentatie van verdachte is het OM van mening dat het niet aan de maatschappij valt uit te leggen dat verdachte op korte termijn uit de gevangenis gaat. Daarnaast is, wegens de problematiek van de Arnhemmer, volgens het OM behandeling in de vorm van TBS met voorwaarden noodzakelijk; dat is in lijn met het advies van rapporteurs van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).