APELDOORN - In de rechtbank in Zutphen eiste de officier van justitie vandaag 30 maanden gevangenisstraf tegen een 35-jarige man uit Arnhem en een 39-jarige man uit Apeldoorn. Zij stonden terecht voor poging doodslag en zware mishandeling.

Het geweld vond plaats in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 augustus 2022. Na een avond stappen met een groep vrienden raakt het slachtoffer in discussie met de verdachten. Hij komt hoofd tegen hoofd te staan met een van hen.

Daarop gaan de twee verdachten los en slaan het slachtoffer in elkaar. Door de klappen valt het slachtoffer op de grond. Beide verdachten schoppen hem. Daarbij wordt hij zeker één keer tegen het hoofd geraakt. Door het geweld loopt het slachtoffer een schedelbreuk op. Maanden na de betreffende nacht, kampt het slachtoffer nog steeds met hoofdpijn en steken in het hoofd. Ook ondervindt hij nog steeds psychische gevolgen van het geweld. Hij schrikt snel en is bang om ’s avonds naar buiten te gaan.

De officier van justitie: “De verdachten hebben het slachtoffer voluit geslagen, wel dertig of veertig keer. Zij hadden de keuze om gewoon te stoppen en weg te lopen. Maar zij gingen maar door, minutenlang, ook toen het slachtoffer al gewond op de grond lag. Bij thuiskomst hebben de verdachten nog een ‘stoere’ foto van zichzelf gemaakt. Dit is het zoveelste voorbeeld van volstrekt zinloos uitgaansgeweld. Het betreft hier twee ogenschijnlijk normale mannen met kinderen, een baan en een koophuis, die volledig door het lint gaan na een avond met te veel alcohol op.”

Tijdens de zitting zeiden de verdachten dat ze ook niet begrijpen hoe ze zo gewelddadig hebben kunnen handelen. “Zij kunnen het zichzelf ook haast niet meer voorstellen. Maar het is wel gebeurd”, aldus de officier voordat hij zijn eis van 30 maanden cel tegen beide verdachten uitsprak. “Zinloos geweld na het uitgaan komt veel voor. We mogen nooit stoppen met het afkeuren en het fors bestraffen van dit soort wangedrag. Al was het maar om een duidelijk signaal af te geven aan de maatschappij.”