ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 20 jaar geëist tegen een 46-jarige man uit Rheden. De officier van justitie verdenkt de man ervan dat hij op 24 augustus vorig jaar een 35-jarige vrouw uit Arnhem met een vuurwapen om het leven heeft gebracht. “Hij heeft haar doodgeschoten en daarmee op brute wijze beschikt over leven en dood. De verdachte heeft een moeder weggerukt bij haar familie, vrienden en haar twee dochters”, zo begon de officier van justitie vandaag haar requisitoir voor de rechtbank in Arnhem.


De man en het slachtoffer hadden elkaar eerder vorig jaar leren kennen en hadden volgens de officier van justitie een relatie met elkaar. Verdachte was echter getrouwd met een ander en heeft een gezin met deze vrouw. In juli ontdekte het slachtoffer dat zij zwanger was. Voor haar was duidelijk dat het kindje van de man was. Ze was blij met de zwangerschap, maar de man was dit allerminst: hij wilde dat zij het kindje weg zou laten halen. De vrouw weigerde dit, waarna de man de vrouw meerdere malen heeft bedreigd. Op de avond van het overlijden van het slachtoffer zocht de man opnieuw contact met de vrouw. Vervolgens is hij naar Arnhem gereden, waar hij haar woning binnendrong en haar heeft doodgeschoten.

Uit onderzoek is volgens de officier van justitie vast komen te staan dat het slachtoffer voorafgaand aan haar dood meerdere malen in ernstige mate door de man is bedreigd. Dit in combinatie met onder meer het motief van de man – hij wilde het kind niet en was boos omdat de vrouw zijn gezin had ingelicht over de relatie en de zwangerschap - en het gegeven dat de man meer dan voldoende tijd had om zich te beraden, maakt dat de officier van justitie voorbedachte rade en moord wettig en overtuigend bewezen acht.

De man heeft bekend dat hij heeft geschoten, maar hij heeft onder meer verklaard dat het slachtoffer voorafgaand aan het schietincident de kinderen van de man bedreigd zou hebben. Daarna zou het hem ‘zwart voor de ogen’ zijn geworden. Er zou volgens hem geen sprake zijn van moord, maar doodslag. De officier van justitie acht deze verklaring ongeloofwaardig.

“Met de moord op het slachtoffer heeft de verdachte een onherstelbaar verlies veroorzaakt. Hij heeft enkel voor zichzelf gekozen en kil en harteloos beschikt over leven en dood, met ronduit hartverscheurende gevolgen voor het slachtoffer, haar twee dochters en de ongeboren baby”, aldus de officier van justitie. “Hij heeft op geen enkele manier en op geen enkel moment zich bekommerd om het lot van betrokkenen. Hij heeft pas vandaag op zitting gezegd spijt te hebben.” Het OM acht mede hierom een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats.