ARNHEM - Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen een 19-jarige verdachte voor een poging moord, gepleegd nabij het Centraal Station in Arnhem. “Verdachte stak zonder enige aanleiding in op een volkomen willekeurig en onschuldig slachtoffer dat lag te slapen op een bankje, waarna hij zijn daad en het filmpje daarvan zoveel als mogelijk deelde met zijn contacten. Hij hoopte er zijn status mee te verhogen in de kringen waarin hij verkeerde.”

De politie ontvangt in de nacht van maandag 26 op dinsdag 27 juni 2023 rond 02.40 van een beveiliger van een parkeergarage een 112-melding en treft even later een hevig bloedende persoon aan op de grond op het Stationsplein-West. Het zwaargewonde slachtoffer wordt met een traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis, waar een spoedoperatie volgt. Zonder die snelle hulpverlening zou hij niet hebben overleefd.

De politie plaatst de volgende dag een online oproep richting getuigen om zich te melden. De verdachte zelf mailt daarop via het tipformulier van de politie. Hij schrijft onder meer: ‘Ik was het. Heb hem in zijn onderbuik gestoken.’ De verdachte stuurt een filmpje in de bijlage van die mail mee, waarop te zien is dat het slachtoffer in zijn buik gestoken wordt.

Op 28 juni wordt de verdachte, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, aangehouden voor een winkeldiefstal in Zutphen. Naar eigen zeggen is hij op dat moment al dagen aan één stuk wakker en was hij tijdens de poging moord onder invloed van drugs. Hij beweert dat hij zich niets kan herinneren van de steekpartij. Wel stelt hij op een eerder moment ruzie met het slachtoffer te hebben gehad, waarbij stoelen zouden zijn gegooid, en ook zou zijn slachtoffer hem op een eerder moment onzedelijk hebben betast. Onderzoek door politie leverde hiervoor echter geen bevestiging op. Tijdens een eerdere zitting gaf verdachte aan dat er volgens hem, in werkelijkheid, geen aanleiding was voor het steken van het slachtoffer.

Op de telefoon van verdachte wordt ook een tweede filmpje aangetroffen, opgenomen kort na het steekincident, waarop verdachte zegt: ‘Oké ik heb iemand gestoken en nu ben ik weer helemaal zen.’ Het beeld dat uit het dossier naar boven komt is dat het verdachte een kick gaf, een goed gevoel.

Het slachtoffer heeft degene die hem neerstak nooit horen of zien aankomen. Het OM gaat uit van voorbedachte rade. De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zutphen tijdens de motivering van zijn strafeis: “Uit niets blijkt dat sprake is geweest van een ogenblikkelijke gemoedsopwelling toen verdachte, met een mes in zijn ene hand en een telefoon in zijn andere hand waarmee hij het incident filmde, afliep op het nota bene slapende, weerloze slachtoffer en op hem instak.”

De kans op herhaling is volgens deskundigen die verdachte onderzochten hoog. Omdat er tevens sprake is van ernstige psychische problemen acht het OM de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Naast de gevangenisstraf vindt de officier van justitie ook tbs met dwangverpleging passend, evenals een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM).

Naast de poging tot moord nam het OM in de strafeis ook enkele andere strafbare feiten mee, namelijk het bezitten, aanbieden en verspreiden van kinderpornografie, een aantal winkeldiefstallen en wapenbezit.