ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Arnhem wegens het seksueel binnendringen bij een vrouw, terwijl zij lag te slapen. De man krijgt een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarbij moet de man aan het slachtoffer 2.000 euro aan schadevergoeding betalen.


Na een spelletjesavond in december 2020, bleven de vrouw en haar vriend bij de man slapen. Het stel was bevriend met de man en sliepen met zijn drieën in een bed, zoals zij wel vaker deden. De vriend van de vrouw werd ’s nachts wakker. Hij hoorde, voelde en zag dat de man tussen de benen van zijn vriendin lag en seksuele handelingen bij haar verrichtte. De vrouw zelf was in diepe slaap en merkte daar niets van. Haar vriend begon daarop te schreeuwen, waarna de man stopte en de vrouw wakker werd. De vrouw en haar vriend vertrokken vervolgens meteen.

Verklaring niet aannemelijk

Tijdens de zitting vertelde de man dat hij lag te slapen en zich niets herinnerde. Hij was verder gaan slapen en vroeg zich niet af waarom zijn vriend midden in de nacht tegen hem schreeuwde en met de vrouw vertrok. De rechtbank vindt deze verklaring niet aannemelijk. Na het incident reageerde de man niet op appberichten van de vrouw, waarin zij aangaf dat hij blij moest zijn dat zij geen aangifte tegen hem deed. Ondanks dat er volgens de man niets was voorgevallen, sprak hij zijn vrienden na het incident niet meer.

Vertrouwen geschaad

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij bij een vriendin - die hem kennelijk dusdanig vertrouwde dat zij naast hem in een bed sliep - seksuele handelingen verrichtte, terwijl zij in een diepe slaap was. Hij liet zich leiden door zijn lustgevoelens en stond niet stil bij de gevolgen daarvan voor de vrouw.

De man moet ook 2.000 euro schadevergoeding aan de vrouw betalen.