ARNHEM/NIJMEGEN - De rechtbank veroordeelt een 37-jarige man uit Arnhem voor het veroorzaken van een aanrijding van een fietser in Nijmegen. Hij krijgt een celstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarbij mag de man 3 jaar lang geen motorvoertuigen besturen.


Op 2 oktober 2022 vond een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fietser in Nijmegen. De Arnhemmer reed die avond tegen de rijrichting een straat in die door een proef was afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Nadat de fietser een tik tegen zijn autospiegel gaf, ging hij achter de fietser aan. De man reed zo dicht in de buurt van het slachtoffer, dat de fietser rechts naast hem ten val kwam. De man sloeg vervolgens rechtsaf, terwijl hij wist dat de fietser aan de rechterkant van zijn auto gevallen was. Hierbij reed de man over de fietser heen. De fietser raakte door het ongeluk gewond en liep een gebroken sleutelbeen, elf gebroken ribben, een klaplong, een zware hersenschudding en diverse breuken in zijn gezicht op.

Poging doodslag

Volgens de rechtbank is sprake van poging doodslag. De man reed met een te hoge snelheid in een smalle straat met wegversmalling vlak langs de fietser heen, waardoor deze ten val kwam aan de rechterkant van zijn auto. De man reed vervolgens door en sloeg rechtsaf, terwijl hij wist dat de fietser daar lag. De rechtbank vindt dat de man daarmee bewust het risico op het veroorzaken een dodelijk ongeval nam, waardoor sprake is van voorwaardelijk opzet. De rechtbank vindt het zorgelijk dat de man al vaker met politie en justitie in aanraking is gekomen in verband met verkeersfeiten.

Stok achter deur

Volgens de rechtbank past bij het rijgedrag van de man en de gevolgen daarvan voor het slachtoffer een forse gevangenisstraf en een lange ontzegging van de rijbevoegdheid. De rechtbank legt hierbij een deels voorwaardelijke straf op als stok achter de deur. Met dit signaal hoopt de rechtbank dat dit hem ervan weerhoudt om in de toekomst opnieuw op een dergelijke manier de fout in te gaan.