ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Wageningen voor het tot 3 keer toe afpersen van slachtoffers op 21 augustus en 11 oktober 2023. De man bedreigde zijn slachtoffers met geweld en dwong ze zo om geld aan hem over te maken. Da man krijgt een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk.

Op 21 augustus en 11 oktober 2023 dwong de man 3 slachtoffers hem bedragen van 50 tot 70 euro te betalen via een Tikkie. De slachtoffers waren op die momenten met vrienden. Op 21 augustus 2023 liet hij aan het slachtoffer een mes zien. Hij keek hem dreigend aan en uitte dreigende woorden, waarna het slachtoffer geld naar hem overmaakte. Op 11 oktober 2023 perste de man 2 keer 2 verschillende slachtoffers af. Dit vond plaats op het campusterrein in Wageningen.

Slachtoffers angst aangejaagd

De man creëerde een dusdanig dreigende sfeer dat de slachtoffers zich gedwongen voelden om geldbedragen af te staan. Hij joeg de slachtoffers angst aan door te dreigen met geweld. 1 keer toonde de man zelfs een mes. Door zijn toedoen kunnen bij de slachtoffers nog lange tijd gevoelens van angst en onzekerheid met zich meebrengen.

Bijzondere voorwaarden

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. De man moet zich onder andere laten behandelen voor zijn middelengebruik.

Schadevergoeding

De man moet aan 1 van de slachtoffers het bedrag terugbetalen dat hij haar dwong over te maken. Het gaat hier om een bedrag van 50 euro.