ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man uit Arnhem voor een reeks afpersingen en pogingen tot afpersing. Verder bedreigde de man verschillende mensen en mishandelde hij een persoon. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 30 maanden.


De man plaatste tussen 2019 en 2021 valse seksadvertenties op verschillende websites, waar verschillende mannen op reageerden. Wanneer de mannen op het afgesproken adres aankwamen, sprak de man hen aan en eiste geld van de slachtoffers. Daarbij bedreigde, achtervolgde of chanteerde de man zijn slachtoffers. Ook sloeg hij 1 van de slachtoffers op zijn kaak. Verder bedreigde de man ook zijn eigen zus en een ex-partner van zijn andere zus.

Man verschijnt niet op zitting

De man kwam niet opdagen tijdens de behandeling van zijn strafzaak. Omdat de advocaat van de man niet gemachtigd was, kon deze geen verweer voeren. De rechtbank spreekt de man van 1 van de pogingen tot afpersing vrij, omdat hiervoor niet genoeg bewijs is.

Straf hoger dan eis

De rechtbank legt een hogere straf op dan de 20 maanden celstraf die door de officier van justitie is geëist. Volgens de rechtbank doet de geëiste straf onvoldoende recht aan de ernst van de handelingen, ook omdat de man al vaker is veroordeeld. Daarbij lijkt de man een verdienmodel te hebben gemaakt van het afpersen van mannen via namaak seksadvertenties. Doordat deze doelgroep uit schaamte vaak geen aangifte doet, zoekt de man bewust een kwetsbare doelgroep op en jaagt hen angst aan. Ook zorgt hij met zijn handelingen voor een onveilig gevoel in de samenleving.

Eerdere veroordeling

De man moet ook een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden uitzitten.