WESTERVOORT - De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Westervoort voor rijden onder invloed en roekeloos rijgedrag waardoor een verkeersongeval plaatsvond. Het slachtoffer raakte door het ongeluk zwaar gewond. De man krijgt een celstraf van 6 maanden. Daarbij mag hij 3 jaar geen motorvoertuig besturen.

De man naderde – onder invloed van alcohol - met een veel te hoge snelheid een kruising. Daar negeerde hij een verkeerslicht en verleende daardoor geen voorrang aan de personenauto van het slachtoffer. Het slachtoffer raakte hierbij gewond en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. Zij brak onder meer haar pols en is hier al meerdere keren aan geopereerd. Het slachtoffer kan haar werk ruim een jaar later nog steeds niet uitvoeren en moet nog een operatie ondergaan.

Roekeloos rijgedrag
De rechtbank oordeelt dat de man de verkeersregels ernstig heeft geschonden. Daarnaast was de man een professioneel chauffeur, van wie veel meer oplettendheid verwacht mag worden. Hij verklaarde zich achteraf niets van het geheel te kunnen herinneren. Volgens de rechtbank doet dit niets af aan het oordeel dat hij opzettelijk meerdere belangrijke regels ernstig heeft geschonden. Door zijn verkeersgedrag ontstond er levensgevaar of gevaar voor lichamelijk letsel voor andere weggebruikers. Dat laatste is ook daadwerkelijk gebeurd. Dit alles leidt tot de conclusie dat de grove verkeersfouten van de man als roekeloos rijgedrag moet worden aangemerkt.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf
Volgens de rechtbank doet alleen het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een behoorlijke duur af aan het roekeloze rijgedrag van de man. De rechtbank legt een lagere straf op dan door de officier van justitie geëist, omdat de rechtbank meer gewicht heeft toegekend aan de gevolgen die het ongeval ook voor de man heeft gehad. Volgens de rechtbank is het noodzakelijk dat de man voor een lange periode zal worden uitgesloten van deelname aan het (gemotoriseerd) verkeer. Daarom legt de rechtbank een rijontzegging van 3 jaar op.