RENKUM - De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Renkum voor mishandeling en een poging tot zware mishandeling. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 75 dagen voorwaardelijk. Daarbij moet de Renkummer een taakstraf van 150 uur verrichten.


Volgens de man had hij met zijn ex afgesproken dat haar nieuwe partner niet tegelijkertijd met de zoon van de man in haar woning zou zijn. De man maakte zich zorgen over de veiligheid van zijn zoon. Toen de man een foto zag van zijn zoon samen met de nieuwe partner in de woning van zijn ex, ging hij er direct met een honkbalknuppel heen. Eenmaal in het huis sloeg hij met de honkbalknuppel meerdere keren op het lichaam van het slachtoffer, waaronder op het hoofd. Het slachtoffer liep hierdoor verschillende verwondingen op, waaronder een snee op zijn hoofd die moest worden gehecht. Vervolgens sloeg de man zijn ex meerdere keren met de honkbalknuppel, waardoor zij bloeduitstortingen had op haar romp en been.

Poging zware mishandeling

Anders dan de advocaat van de man oordeelt de rechtbank dat het met een honkbalknuppel met kracht meerdere keren op het hoofd slaan een poging tot zware mishandeling oplevert. Met het slaan op een hoofd met een honkbalknuppel bestaat een reële kans op zware verwondingen. Het slaan van zijn ex levert geen poging tot zware mishandeling op, omdat bij het slaan met een honkbalknuppel op het lichaam - en dus niet op het hoofd - niet zonder meer sprake is van een kans op zware verwondingen. De rechtbank veroordeelt de man wel voor mishandeling van zijn ex.

Geweld in bijzijn kinderen

De man maakte een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers. Daarbij speelde het geweld zich af in de woning van zijn ex, waar ook kinderen aanwezig waren. Zij werden misschien niet direct met het gedrag van de man - hun (ex-stief)vader - geconfronteerd, maar wel met de onmiddellijke gevolgen daarvan. Dit terwijl mensen zich thuis bij uitstek veilig zouden moeten kunnen voelen.

Bijzondere voorwaarden

Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich melden bij de reclassering en meewerken om zich te laten behandelen. Verder mag hij geen contact zoeken met de slachtoffers en ook niet bij hen in de buurt mag komen.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan de nieuwe partner van zijn ex een schadevergoeding van ruim 415 euro betalen aan door hem veroorzaakte kosten. Verder krijgt het slachtoffer een geldbedrag van 1.000 euro aan smartengeld. Zijn ex krijgt een schadevergoeding van 20 euro aan veroorzaakte kosten en 500 euro aan smartengeld.