OOSTERBEEK - De rechtbank Gelderland veroordeelt een 43-jarige man uit Oosterbeek voor verkrachting tot een gevangenisstraf van 30 maanden.


Deze verkrachting vond in juli 2019 plaats in Frankrijk. De man was daar met zijn gezin op vakantie, samen met een ander gezin. Het slachtoffer, een destijds 20-jarige vrouw, was mee als oppas van dat andere gezin. In de nacht ging de man naar de kamer van het slachtoffer waar hij haar dwong tot het verrichten en ondergaan van seksuele handelingen. Hierbij maakte de man misbruik van de kwetsbaarheid van het slachtoffer vanwege haar leeftijd, van zijn overwicht op haar en van het vertrouwen dat zij in hem mocht hebben.

Celstraf

Een gevangenisstraf van 24 maanden is volgens landelijke oriëntatiepunten het uitgangspunt voor een verkrachting zoals hier plaatsvond. Omdat er sprake is van strafverzwarende omstandigheden komt de rechtbank tot een hogere straf. De rechtbank ziet echter geen reden om tot een nog hogere strafoplegging dan 30 maanden gevangenisstraf te komen, zoals geëist door de officier van justitie.

Schadevergoeding

Ten slotte moet de man ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Medeverdachte later voor rechter

In deze zaak is ook de man van het andere gezin verdachte. Zijn zaak wordt op een later moment door de rechtbank behandeld.