HEELSUM - De rechtbank veroordeelt een 37-jarige man uit Heelsum tot een celstraf van 12 weken. De man maakte zich, samen met anderen, schuldig gemaakt aan witwassen. Daarnaast is hij schuldig aan het telen van hennepplanten en diefstal van stroom.


Door middel van internetfraude zijn meerdere mensen opgelicht door hen berichten te versturen die ogenschijnlijk van hun bank afkomstig waren. De slachtoffers werden hierdoor bewogen om hun bankgegevens te verstrekken en hun bankpas op te sturen. Hiermee stelden zij onbewust de man in staat om (soms grote) geldbedragen van hun rekening te pinnen.

Eerder veroordeeld

Bij het bepalen van de strafmaat werd onder meer rekening gehouden dat de man eerder is veroordeeld voor een soortgelijk feit. Daarnaast ziet de rechtbank, net als de officier van justitie, geen andere mogelijkheid om de man te veroordelen tot een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Nu de rechtbank minder bewezen verklaart dan de officier van justitie en rekening houdt met artikel 63 van het Wetboek van Strafrecht, zal de onvoorwaardelijke gevangenisstraf wat lager zijn dan door de officier van justitie is geëist.