EERBEEK - De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Eerbeek tot een taakstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk, voor Marktplaatsoplichting. Daarbij moet de man schadevergoedingen aan de slachtoffers betalen.

Tussen oktober 2017 en mei 2018 heeft de man meerdere geldbedragen witgewassen die afkomstig waren uit misdrijven die hijzelf had begaan. Daarbij verkocht hij steeds een (afslank)product, waarna de man na betaling geen producten verstuurde. Bij de ING- en Rabobank-rekeningen ging het steeds om juices, bij de ABN-rekening om Herbalife en Airpods.

Ander scenario
De man ontkende de misdrijven en zei dat zijn ex-vriendin steeds bankrekeningen en telefoonnummers had geopend op zijn naam. Zij zou vervolgens die (afslank)producten te koop aanbieden op Marktplaats.

De rechtbank gaat daar niet in mee en daarbij let zij op het tijdsverloop en op de handelswijze van de man. Het is zo dat de oplichting via Marktplaats na het verbreken van de relatie met zijn ex-vriendin op dezelfde wijze doorging toen de man een relatie kreeg met de (inmiddels veroordeelde) medeverdachte. Daar komt bij dat een telefoonnummer - volgens de man door zijn ex-vriendin geopend op zijn naam - later opdook bij een advertentie die de medeverdachte volgens de man geplaatst zou hebben. Dit zou betekenen dat die ex-vriendin een advertentie plaatste waarbij het geld werd overgemaakt naar een rekeningnummer waartoe de man en de medeverdachte toegang hebben en niet de ex-vriendin zelf.

Voor de rechtbank blijkt hieruit juist dat verdachte de constante factor is en de advertenties zelf heeft geplaatst.

Straf
In de strafmaat kijkt de rechtbank naar het strafblad van de man. Hieruit blijkt dat hij in 2018 al een keer is veroordeeld voor een soortgelijk feit. Kijkende naar de ernst van het misdrijf, de jonge leeftijd van de man en het tijdsverloop legt de rechtbank de man een taakstraf op van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Dit is dezelfde straf als de medeverdachte opgelegd heeft gekregen.

Schadevergoeding
Ook moet de man de schade vergoeden aan de mensen die hij opgelicht heeft. Het gaat hier om een bedrag van in totaal 250 euro. Daarbij moet hij 914 euro aan de Staat terug betalen. Dit bedrag verdiende de man met de oplichtingspraktijken.