DUIVEN - De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Duiven tot een gevangenisstraf voor 180 dagen, waarvan 177 dagen voorwaardelijk. Voor de man betekent dit dat hij niet terug de cel in hoeft. De rechtbank legt daarbij ook een taakstraf op voor de maximale duur van 240 uur. De man is onder andere schuldig aan het bedreigen en stalken van zijn ex-partner.


De delicten vonden plaats op meerdere momenten in 2022. Het gaat hierbij om het stalken en bedreigen van zijn ex-partner, het vernielen van een ruit en het plegen van een straatroof op een voor hem onbekende vrouw. Ook zette de man een smaadschrift op Facebook over de vader van de kinderen van zijn ex-partner. Daarnaast stuurde de man zijn ex-partner in een korte periode zeer veel berichten, met onder andere vele doodsbedreigingen naar haar en haar kinderen. Ook wachtte hij haar meerdere malen op, stuurde haar familie berichten en stuurde naaktfoto's van zijn ex-partner naar de vader van haar kinderen.

De man bekende tijdens de rechtszaak zich schuldig te hebben gemaakt aan alle bovenstaande misdrijven met uitzondering van het plegen van de straatroof. De man zegt dit niet te kunnen herinneren.

Eigen financieel gewin

Het stalken van personen is een ernstig misdrijf dat inbreuk maakt op de persoonlijke vrijheid van slachtoffers en grote impact heeft op hun privéleven. Met de straatroof maakte de man een ernstige inbreuk op het gevoel van veiligheid van het slachtoffer en toonde hij geen respect voor hun eigendom. Hij liet zich leiden door zijn eigen behoefte aan geld.

Voortzetten behandeling

Na het plegen van de delicten zocht de man hulp voor zijn drugs- en alcoholverslaving. Sindsdien is hij clean. Hij is een goede weg ingeslagen. De rechtbank is van mening dat de man gebaat is bij voortzetting van de behandeling, waardoor ze een voorwaardelijke gevangenisstraf oplegt. Kijkend naar de ernst van de misdrijven legt de rechtbank wel de maximale taakstraf op.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen aan zijn ex-partner. Het hierbij om een geldbedrag van 1.750 euro aan smartengeld en een geldbedrag van bijna 230 euro aan materiële schade.