DUIVEN - De rechtbank Gelderland veroordeelt een 46-jarige man uit Duiven tot tbs met dwangverpleging. De man bedreigde bewoners van een willekeurige woning in zijn woonplaats met messen en stak 1 van de bewoners met een mes in haar been.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
Een psycholoog en een psychiater onderzochten de man. Beiden concludeerden dat hij leed aan een psychische stoornis en dat hij onder invloed van die stoornis heeft gehandeld. Zij beschouwen de man als volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank neemt dat over en ontslaat de man van alle rechtsvervolging.

Strafblad
Vanwege de psychische stoornis en de hoge kans op herhaling is de rechtbank van oordeel dat de maatschappij tegen de man moet worden beschermd. De rechtbank vindt het daarbij ook van belang dat de man al 2 keer eerder een geweldsmisdrijf pleegde, waarbij ook was vastgesteld dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was. De man is beide keren in een psychiatrisch ziekenhuis geplaatst. Die behandelingen hebben niet geleid tot een afname van de psychische stoornis. Daarom legt de rechtbank nu tbs met dwangverpleging op.

Schadevergoeding

Het incident heeft veel impact gehad op de bewoners en ook nu nog ervaren zij de gevolgen van het handelen van de man. De man moet beide bewoners een schadevergoeding betalen.