DOORWERTH - De rechtbank veroordeelt een 54-jarige man uit Doorwerth voor betrokkenheid bij drugsproductie- en handel. Ook is hij schuldig aan verboden wapenbezit. De man krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

In maart 2023 trof de politie in de auto van de man in totaal ruim 16 kilo Ketamine aan. Tijdens een doorzoeking van zijn woning troffen de agenten vervolgens 8 dozen aan met in totaal 200 kilo grondstoffen om MDMA mee te maken. In de woning werd ook een plastictas gevonden met daarin een pistool, een pistoolmitrailleur en 54 kogelpatronen.


Ongeloofwaardige verklaring

Hoewel de man bekende dat hij schuldig was aan het zonder registratie vervoeren en/of verhandelen van Ketamine (een overtreding van de Geneesmiddelenwet), verklaarde hij niets te weten over de inhoud van dozen en de plastictas. De man verklaarde dat hij die spullen in de woning had opgeslagen op verzoek van iemand waarvoor hij in het verleden kentekenbewijzen wegbracht.


De rechtbank oordeelt dat de man het vermoeden moet hebben gehad dat de dozen drugsgerelateerde zaken zouden bevatten. Door niet in de dozen te kijken -maar ze wel in zijn huis te laten staan - aanvaarde hij bewust de kans dat hij drugs of grondstoffen voor het maken van drugs in bezit had. Datzelfde geldt voor de vuurwapens die in de plastictas zijn aangetroffen. De rechtbank veroordeelt de man dus ook voor het bezit van de verboden vuurwapens en de aangetroffen munitie.

Strafbepaling

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 28 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De rechtbank legt de man een lagere straf op, onder meer omdat de man geen relevant strafblad had. Daarbij vindt de rechtbank een langer voorwaardelijk strafdeel noodzakelijk om te voorkomen dat de man opnieuw de fout in gaat. Aan het voorwaardelijke strafdeel verbindt de rechtbank een proeftijd van 2 jaar, met daaraan gekoppeld een aantal maatregelen zoals begeleiding door de reclassering, een gedragsinterventie en controle op middelengebruik.