ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 4 maanden, een rijontzegging van 48 maanden en een hechtenis van 2 weken. Door zijn schuld ontstond een verkeersongeval waarbij het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel opliep. Daarnaast reed de jongen zonder rijbewijs. De man veroorzaakte op 17 maart 2020 in verkeersongeluk in Epse. De auto die de man bestuurde kreeg een stopteken van de politie. Hij negeerde dit en sloeg met hoge snelheid op de vlucht. Daarbij negeerde de man meerdere stopstrepen en verkeerslichten. Op een gegeven moment raakte de auto in een slip en reed daardoor van de weg af. De auto sloeg meerdere keren over de kop en kwam in een weiland terecht. Zijn medepassagier raakte daarbij zwaar gewond. Na controle bleek dat de auto niet APK-gekeurd was en dat de man zonder rijbewijs reed.

Meerdere verkeersfouten
Volgens de rechtbank is bewezen dat de man zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam is geweest in het verkeer. Door zijn schuld vond het verkeersongeval plaats. Hij schond die avond opzettelijk de verkeersregels in ernstige mate. Zo overschreed hij de toegestane maximumsnelheid, negeerde hij diverse stopstrepen en passeerde hij meerdere rode stoplichten. Dit allemaal om aan een controle van de politie te ontkomen, omdat hij geen rijbewijs had.

Zwaar lichamelijk letsel
Het letsel van het slachtoffer - onder meer meerdere breuken in botten en wervels - is volgens de rechtbank te kwalificeren als zwaar lichamelijk letsel. Op verkeersdeelnemers rust een zorgplicht en de Arnhemmer is hier in zeer ernstige mate in tekort geschoten. Hij is de verantwoordelijkheid die hij heeft ten opzichte van de veiligheid van zijn medeweggebruikers en inzittenden uit de weg gegaan.

Gevangenisstraf
De man maakte ernstige fouten en alles bij elkaar opgeteld rechtvaardigt dat een zware onvoorwaardelijke straf. Kijkend naar het (rij)gedrag van de man vindt de rechtbank dat sprake is van een zeer hoge mate van schuld. De rechtbank weegt ook mee dat de man in het verleden vaker is veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs en ziet daarin reden een langdurige ontzegging van de rijbevoegdheid op te leggen.