ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Arnhem tot 5 maanden gevangenisstraf. De man maakte zich schuldig aan het onttrekken van zijn minderjarige zoontje aan het wettelijk gezag en het mishandelen van zijn (ex-)partner (de moeder van zijn zoontje). Daarbij moet de man 6 maanden de cel in, omdat hij de delicten pleegde in de proeftijd van een eerder opgelegde straf.


Op 30 juni 2023 had de man ruzie met de moeder van zijn minderjarige zoontje en mishandelde hij haar. Daarna nam de man zijn zoontje mee, zonder toestemming van de moeder (die het wettelijk gezag over het jongetje had). De man reed met zijn zoontje weg bij de moeder. Tijdens deze rit reed hij met een veel te hoge snelheid over de snelweg en toonde hij agressief rijgedrag. Niet lang na het incident trof de politie hem met zijn zoontje aan in de woning van de moeder van de man. Een paar dagen voor dit incident had de man de moeder van zijn zoontje tijdens een ruzie ook al mishandeld.


Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit het psychologisch onderzoek blijkt dat er bij de man - ook tijdens de incidenten - een duurzaam patroon van symptomen zichtbaar is die hinder en gedragsproblemen veroorzaken. De rechtbank neemt de conclusie van de deskundigen over dat de man hierdoor verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de delicten pleegde. De rechtbank neemt dit mee bij het bepalen van de straf.

Straf

Bij het bepalen van de hoogte van de gevangenisstraf houdt de rechtbank naast de ernst van de delicten ook rekening met het feit dat de man in een proeftijd liep. De man was in mei 2023 veroordeeld tot een forse voorwaardelijke gevangenisstraf waarbij er ook sprake was van een geweldsdelict. De straf die de rechtbank oplegt is een gevangenisstraf van 5 maanden. Deze is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Gedeeltelijke tenuitvoerlegging voorwaardelijke straf

De man maakte zich binnen de proeftijd opnieuw schuldig aan het plegen van delicten. Dat betekent dat de eerder opgelegde voorwaardelijke straf alsnog opgelegd kan worden. De rechtbank vind voorzetting van de huidige behandeling belangrijk. Ook gelet op de rapportage door deskundigen legt de rechtbank een deel van de eerder opgelegde voorwaardelijke straf - namelijk 6 maanden celstraf – op. Dit is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Het resterende voorwaardelijk strafdeel dient als stok achter de deur om er voor te zorgen dat de man zich nu echt aan de voorwaarden houdt.