ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 33-jarige man uit Arnhem voor het veroorzaken van een aanrijding met een fietser in Arnhem. De man reed na deze aanrijding door. Hij krijgt voor deze 2 misdrijven 6 maanden gevangenisstraf. Daarbij mag hij 2 jaar geen motorvoertuig besturen. Omdat de man niet in het bezit was van een rijbewijs, legt de rechtbank hem ook 1 week hechtenis op. Dit is een aparte straf, omdat dit geen misdrijf maar een overtreding is.


De man veroorzaakte op 7 juli 2020 een ernstig verkeersongeval door zeer onoplettend en onvoorzichtig rijgedrag. De man had voor de kruising moeten stoppen en voorrang moeten verlenen aan de fietser. De man was bekend met de voorrangssituatie. Maar de man verminderde bij het passeren van de kruising zijn snelheid niet en verleende geen voorrang aan de fietser. Een aanrijding was het gevolg. De klap daarvan was zo hard dat de fietser 8 tot 10 meter verderop op het asfalt terecht is gekomen. De fietser liep door het ongeval zwaar lichamelijk letsel op. Het ongeluk heeft nog altijd grote impact op haar (gezins)leven en het is maar de vraag of zij volledig zal herstellen.

Respectloos
De rechtbank rekent de man zwaar aan dat hij na het ongeval in volle bewustzijn is doorgereden en zich totaal niet heeft bekommerd om de fietser. Ook na het ongeval meldde hij zich niet uit zichzelf bij de politie. De man toonde geen enkel berouw. Uit stuitende whatsapp-berichten die de man kort na het ongeval naar een kennis stuurde, blijkt dat hij heel goed wist wat er was gebeurd en hoe hard de klap was geweest. Ook na zijn aanhouding heeft hij nooit contact gezocht met het slachtoffer. De man heeft zich respectloos gedragen tegenover het slachtoffer. De man reed bovendien zonder rijbewijs. Dat deed hij vaker. Enkele weken na het ongeval werd de man daarvoor nog beboet. Dit getuigt van een ongehoorde onverschilligheid tegenover de verkeersveiligheid.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf
Daarom vindt de rechtbank dat alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is. Ook krijgt de man een rijontzegging van 2 jaar. Als de man tijdens deze rijontzegging toch nog een motorrijtuig bestuurt, dan maakt hij zich schuldig aan een misdrijf waarop dan een hogere straf staat.