ARNHEM/RHEDEN - De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Arnhem voor poging tot zware mishandeling met voorbedachte raad. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 300 dagen, waarvan 196 dagen voorwaardelijk. Daarbij legt de rechtbank een taakstraf op van 160 uur.


Op 16 juni 2023 was een groepje jongeren in Rheden aan het voetballen tegen de muur van de DekaMarkt. Een supermarktmedewerker sprak de jongeren daarop aan, maar kreeg een grote mond terug. Na sluitingstijd belde 1 van de jongeren zijn vader en vertelde aan hem dat hij door de supermarktmedewerker was geslagen.

De vader, de 38-jarige man uit Arnhem, reed toen direct met de scooter vanuit Arnhem naar de woning van de supermarktmedewerker in Rheden. De man had een mes op zak, rende bij de woning achter de supermarktmedewerker aan en probeerde de supermarktmedewerker in zijn woning met het mes meerdere keren te steken. Hij raakte het slachtoffer 1 keer met het mes in zijn bovenbeen. Ook sloeg de man het slachtoffer en gooide hij een zwaar gewicht tegen het slachtoffer aan.

Vaker veroordeeld

De rechtbank vindt de handelingen van de man een poging tot zware mishandeling met voorbedachte raad. De man is in het verleden vaker voor mishandeling veroordeeld. Omdat de man ADHD heeft handelt hij impulsief en overziet hij de gevolgen van zijn gedrag onvoldoende. Verder kampt de man met schulden.

Strafbepaling

De man hoeft niet terug naar de gevangenis, omdat hij zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 104 dagen al in voorarrest uitzat. Wel moet de man 160 uur taakstraf verrichten. Verder moet de man aan de supermarktmedewerker 2500 euro smartengeld betalen.

Behandeling

De rechtbank koppelt aan het voorwaardelijke strafdeel een proeftijd van 3 jaar, zodat hij tijdens die 3 jaar behandeld kan worden. De man moet meewerken aan diagnostisch onderzoek en hij krijgt een ambulante behandeling. Ook moet hij meewerken aan het wegwerken van zijn schulden en krijgt hij een contactverbod met de supermarktmedewerker. Verder mag de man niet bij de DekaMarkt en de woning van de supermarktmedewerker komen.