VELP - De rechtbank veroordeelt een 59-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor poging doodslag van een vrouw. Hij krijgt een gevangenisstraf van 42 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk.


Op 29 maart 2019 maakte de man onder valse voorwendselen een afspraak met een vrouw op de parkeerplaats van een tankstation in Velp. Daar liep hij naar de auto van de vrouw. Hij haalde een mes uit zijn binnenzak en toen de vrouw haar portier opende om met de man in gesprek te gaan, stak de man haar meerdere keren. De vrouw werd daarbij onder meer in haar halsstreek geraakt. Ook had zij diverse afweerverwondingen aan haar hand. Om het geweld te stoppen pakte een medewerker van het tankstation de man vast en werkte de man naar de grond.

Levenslang geconfronteerd
De vrouw ondervindt momenteel nog hinder van het steekincident. Zo heeft zij een operatie moeten ondergaan, omdat de pees van 1 van haar vingers volledig was doorgesneden en hierdoor niet goed functioneerde. Ze staat hiervoor nog steeds onder behandeling en het is onduidelijk of ze blijvend letsel heeft. Door de opgelopen littekens zal zij levenslang geconfronteerd blijven met het steekincident.

Steekincident kan aan man worden toegerekend
Uit de conclusies van het rapport van het Pieter Baan Centrum komt niet naar voren dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank oordeelt daarom dat het steekincident volledig aan de man kan worden toegerekend.

Bijzondere voorwaarden
De straf die rechtbank oplegt is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo heeft de man een meldplicht bij de reclassering. Ook moet de man zich laten behandelen en zal hij moeten verblijven in een instelling voor begeleid wonen. Ook geldt een contactverbod met het slachtoffer.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van bijna 3.400 euro aan de vrouw betalen.