ARNHEM - De verdachte was betrokken bij het geweld tegen een 73-jarige man in het Spijkerkwartier in Arnhem. Samen met andere jongens lokte hij op 28 oktober 2020 de man naar een afspraak. De jongeren schopten en sloegen het slachtoffer terwijl een van de jongens de confrontatie filmde. Door het geweld raakte de man zodanig gewond, dat hij uiteindelijk aan zijn verwondingen bezweek.

Ernst misdrijf

In hoger beroep ging het voornamelijk om de op te leggen straf. Voor de hoogte van de straf kijkt het hof eerst naar de ernst van het misdrijf en daarna naar de persoonlijke omstandigheden. Bij minderjarige verdachten wordt niet zomaar een celstraf opgelegd, omdat het belang van de jeugdige voorop staat.

Schok in samenleving

Het hof benadrukt de ernst van het feit en de schok die het in de samenleving heeft teweeggebracht. Het gevolg is onomkeerbaar en laat diepe sporen na met name bij de nabestaanden van het slachtoffer. Het hof vindt het misdrijf zo ernstig en de gevolgen daarvan zo groot dat geen andere straf passend is dan een celstraf.

Het hof veroordeelt de verdachte tot 12 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan drie nabestaanden van het slachtoffer.