ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 276 dagen. Daarbij moet de man ook 6 maanden worden opgenomen in een psychiatrische kliniek voor behandeling en mag hij 6 maanden geen motorrijtuigen besturen. De Arnhemmer pleegde in 2020 meerdere delicten.

De man maakte zich in een periode van een aantal maanden schuldig aan verschillende strafbare feiten. Zo bedreigde hij zijn buurman met een mes, stal hij op klaarlichte dag een auto bij station Arnhem, veroorzaakte hij met de gestolen auto gevaar op de weg en weigerde hij mee te werken aan een ademanalyse. Ook verzette hij zich meerdere keren met geweld tegen agenten bij zijn aanhouding en vernielde hij een ruit.​

Zorgmachtiging
De man wilde niet meewerken aan psychiatrisch onderzoek. Daarom kan de rechtbank niet vaststellen of de man tijdens het plegen van de delicten toerekeningsvatbaar was. Wel is duidelijk geworden dat de man zorg nodig heeft, ondanks dat hij hier zelf niet voor openstaat. De rechtbank verleend op verzoek van de officier van justitie een zorgmachtiging. Deze machtiging maakt het onder andere mogelijk dat de man voor een periode van maximaal 6 maanden in een psychiatrische kliniek wordt opgenomen voor behandeling.