OOSTERBEEK - De rechtbank verklaart bewezen dat een 22-jarige man uit Polen zich tegen zijn aanhouding door de politie heeft verzet, maar legt hem geen straf op. Wel moet de hij een schadevergoeding van ruim 750 euro aan de agenten betalen. Van de inbraakpoging - waarvan de man ook werd verdacht - spreekt de rechtbank hem vrij, nu het opzet ontbrak.

De politie kwam op 21 februari 2021 af op een melding van een mogelijke inbraakpoging in Oosterbeek en trof de verwarde man aan in het pand. Op het moment dat de agenten hem wilde aanhouden, verzette hij zich en sloeg op de vlucht. 2 agenten hielden daar letsel aan over.

Stoornis

De man is onderzocht door een psychiater. Bij de man is een schizofreniespectrum- of een andere psychotische stoornis vastgesteld. Deze stoornis was op dat moment ook aanwezig en bepaalde zijn handelen volledig. De psychiater adviseerde de rechtbank dan ook om de man ontoerekeningsvatbaar te verklaren. De rechtbank volgt dit advies.

Geen straf, wel maatregel
De rechtbank oordeelt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het zich verzetten tijdens zijn politieaanhouding, ook wel wederspannigheid genoemd. Er kan vanwege de ontoerekeningsvatbaarheid geen straf aan hem worden opgelegd. Wel legt de rechtbank aan hem een civiele maatregel (zorgmachtiging) voor 6 maanden op. Dit omdat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn en verplichte zorg vanwege zijn problematiek nodig is.