DOESBURG - De militaire kamer veroordeelt een 53-jarige (ex-)militair uit Doesburg voor oplichting en militaire joyriding. Hij krijgt een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. Daarbij moet de man een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers van de oplichting.


De man lichtte in 2018 verschillende mensen op door een verhaal te verzinnen over Volkswagenbusjes die hij voor een klein prijsje uit Mali kon laten overkomen. De slachtoffers vertrouwden hem en betaalden vooruit. Maar de busjes werden nooit geleverd en het geld werd ook niet terugbetaald. De man moet aan de slachtoffers een schadevergoeding van in totaal ruim 7.000 euro betalen voor de gemaakte kosten. Daarnaast gebruikte de man in 2018 en 2019 militaire voertuigen voor privéritten. Daarmee maakte hij zich schuldig aan militaire joyriding.

Misbruik vertrouwen
De militaire kamer verwijt de man dat hij op een ernstige manier misbruik maakte van het vertrouwen van de slachtoffers, die hem al langere tijd kenden. Tegelijkertijd beschaamde hij het in hem gestelde vertrouwen door Defensie.

Strafbepaling
Bij de strafoplegging volgt de militaire kamer de eis van de officier van justitie. Anders dan door de officier geëist verbindt de militaire kamer aan het voorwaardelijk gedeelte van de straf een proeftijd van 2 jaar. Omdat de man in de tussentijd niet opnieuw in aanraking is geweest met politie en justitie.