ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 37-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 14 maanden voor het produceren, verkopen en aanwezig hebben van harddrugs en het bezit van een vuurwapen. Een 29-jarige man uit Doesburg krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Hij maakte zich schuldig aan het verkopen van harddrugs en het bezit van een vuurwapen.

Op 1 april 2021 doorzocht de politie een woning in Arnhem. In deze woning troffen de agenten de 37-jarige man aan. Op het fornuis in de woning stond een pan met daarin Purple Lean. Uit onderzoek bleek dat deze paarskleurige vloeistof MDMA bevatte. Verder werden in de woning XTC, GHB, amfetamine en heroïne aangetroffen. Onder het matras van het bed in de woning vond de politie een doorgeladen revolver. De rechtbank vindt bewezen dat de 37-jarige man de Purple Lean heeft geproduceerd en de overige drugs opzettelijk aanwezig heeft gehad. Ook het vuurwapenbezit is door de rechtbank bewezen verklaard.

Op grond van onder meer een getuigenverklaring en onderzoek aan de telefoons van beide mannen vindt de rechtbank bewezen dat zij gezamenlijk harddrugs hebben verkocht. De man uit Doesburg wordt vrijgesproken van de productie van Purple Lean. Wel wordt ook hij veroordeeld voor vuurwapenbezit, omdat in zijn woning in Doesburg een gaspistool is gevonden.

Ernstige feiten
De rechtbank vindt dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige strafbare feiten. De handel in harddrugs gaat gepaard met negatieve effecten op onder meer het milieu en de volksgezondheid. Het is algemeen bekend dat deze activiteiten vaak verband houden met andere criminaliteit, geweldpleging en overlast. Ook het vuurwapenbezit van de beide mannen wordt door de rechtbank betrokken bij het bepalen van de straf. De ongecontroleerde aanwezigheid van vuurwapens en munitie in de samenleving zorgt voor grote veiligheidsrisico's. Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat beide mannen al eerder veroordeeld zijn voor strafbare feiten.

Vrijspraak produceren MDMA-vloeistof
De straf van de man uit Doesburg is een stuk lager dan de officier van justitie had geëist. Dit is onder meer te verklaren doordat de rechtbank de man vrijspreekt van de productie van MDMA-vloeistof. Wel wordt de man uit Doesburg verplicht om zijn medewerking te verlenen aan de behandeling van zijn wietverslaving en zijn psychische problematiek.