ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Velp tot een gevangenisstraf van 1 jaar. Daarbij mag de man 3 jaar lang geen motorrijtuig besturen. De man veroorzaakte met zijn motor een ongeluk waardoor zijn passagier zwaar gewond raakte.


Op 9 januari 2019 aan het begin van de avond maakte de man - over een afstand van ten minste 32 meter - een zogenaamde wheelie in Arnhem. De motor reed alleen nog op het achterwiel, waardoor deze niet of nauwelijks meer te besturen was. Bij deze manoeuvre botste de motor met een afslaande auto. De passagier die achterop zat kwam met zijn been tegen de auto aan en viel. Hierdoor raakte de passagier zo zwaargewond dat uiteindelijk zijn onderbeen is geamputeerd. De man reed na het ongeluk door en liet zijn passagier in een hulpeloze toestand achter.

​Geen verantwoordelijkheid

De man probeerde vanaf het begin zijn betrokkenheid bij het ongeval te verdoezelen. Zo verklaarde de man verklaarde de motor de hebben uitgeleend. Dit vindt de rechtbank ongeloofwaardig, omdat hij er geen details over kon vertellen Ook is hij meerdere keren niet op de zitting verschenen, zelfs toen hij daartoe verplicht was. Toen de man uiteindelijk wel aanwezig was, schoffeerde hij het slachtoffer door hem af te schilderen als een leugenaar.​

Patroon

De man reed zeer onvoorzichtig en het is zijn schuld dat het ongeval plaatsvond. De medische en psychische gevolgen voor de passagier – een neef van de man – zijn zeer ernstig en ingrijpend. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag en de gevolgen daarvan. Daarbij houdt de rechtbank er rekening mee dat de man de motor bestuurde terwijl zijn rijbewijs was ingenomen en hij al meerdere keren veroordeeld is voor verkeersmisdrijven. Waardoor er volgens de rechtbank sprake is van een patroon.​

Straf hoger dan de eis
De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening mee dat het gaat om 3 ernstige vergrijpen: het veroorzaken van het ongeluk, het verlaten van de plaats van het ongeval en het rijden terwijl zijn rijbewijs was ingenomen. De ernst van de vergrijpen, de onverantwoordelijke en onverschillige houding van de man en zijn strafblad maken dat de rechtbank alleen een gevangenisstraf van 1 jaar passend vindt. Deze gevangenisstraf is hoger dan de eis van de officier van justitie, die 6 maanden cel eiste.