HUISSEN - De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor afpersing, afdreiging (chantage) en een chantagepoging. Daarbij moet de man een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Samen met anderen lokte de man in december 2020 een slachtoffer in de val. Zij zochten contact met het slachtoffer via Bullchat. Een van hen deed zich voor als een man van 22 jaar. In de vele berichten die volgden voor een seksafspraak (trio), ook via WhatsApp, tikte een van de daders dat een 17-jarige vriend zou meekomen. Die paar woorden zijn het slachtoffer ontgaan; hij had drugs gebruikt en had dat toen ook tegen de daders verteld. 3 mannen kwamen die nacht de woning van het slachtoffer in en chanteerden hem.

Chantage

Het slachtoffer moest zijn telefoon afgeven en inloggen bij zijn bank. De mannen dreigden met geweld. Ook dreigden ze dat zij het bericht zouden verspreiden dat het slachtoffer een seksafspraak met een minderjarige had als hij geen geld zou betalen. Onder die druk betaalde het slachtoffer die nacht 900 euro. Een paar dagen later moest hij 5.000 euro betalen. In de tussentijd schakelde het slachtoffer de politie in en is de man opgepakt bij de geplande geldoverdracht. De andere verdachten zijn (nog) niet in beeld bij politie en justitie.

Pedo-leugen als verdienmodel

De daders hebben op een verwerpelijke manier snel geld willen verdienen en gebruikten een ‘pedo-leugen’ als verdienmodel. De angst om publiekelijk - ook al is dat onjuist of vals - als pedoseksueel te worden neergezet, maakt een slachtoffer extra kwetsbaar. Dat zoiets niet waar is en bewust als leugen wordt ingezet, blijkt vaak pas later en dan is ‘het kwaad’ via internet en social media al geschied. Die angst vormt een sterke prikkel om van iemand geld af te troggelen. Van die angst maakte de man en zijn mededaders bewust en aanhoudend gebruik. Dat rekent de rechtbank de man zwaar aan.

Proeftijd en bijzondere voorwaarden
De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Hij krijgt een contactverbod met het slachtoffer. Daarnaast moet hij alle gegevens van het slachtoffer wissen en mag hij die niet verspreiden.​

Schadevergoeding
De man moet aan het slachtoffer een bedrag van 1.099 euro betalen. Het gaat daarbij om beveiligingskosten en smartengeld.