ZUTPHEN - De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man, zonder vaste woon-of verblijfplaats, tot een gevangenisstraf van 10 maanden vanwege diverse oplichtingen.


In een periode van februari 2019 en eind 2020 lichtte de man meerdere slachtoffers op. Zo overnachtte de man in Bed & Breakfast (B&B's) in Neerijnen, Groenlo, Elst, Wageningen en Hall zonder dat hij daarvoor betaalde. Ook maakte hij gebruik van huurauto's zonder daarvoor te betalen. Hij bracht de auto's vies en zelfs met kapotte bekleding weer terug. Tot slot deed de man zich voor als aannemer of klusjesman. Hij ontving aanbetalingen, maar voerde hij de werkzaamheden - zoals het bouwen van een veranda of blokhut - niet uit.

Financiële schade

De man zorgde voor veel financiële schade bij onschuldige slachtoffers. Dit deed hij regelmatig door het vertellen van leugens en smoesjes en door het doen van valse toezeggingen. Hij maakte misbruik van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem hadden. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan. De man kwam niet naar de zitting. De rechtbank weet daarom weinig over de persoonlijke omstandigheden van de man.

Strafbepaling

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 10 maanden passend. Deze straf sluit aan bij de eis van de Officier van Justitie.

Schadevergoeding

De rechtbank kent een schadevergoeding van in totaal ruim 7.000 euro toe aan diverse slachtoffers.