ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft tegen een 28-jarige man uit Arnhem één jaar cel geëist waarvan de helft voorwaardelijk voor het afsteken van illegaal vuurwerk op 27 november 2020. Dat gebeurde tijdens de ongeregeldheden in de wijk Geitenkamp in Arnhem in aanloop naar de jaarwisseling 2020-2021.

De 28-jarige heeft wat het OM betreft met het afsteken van een professioneel stuk vuurwerk (een shell), waarmee hij een explosie veroorzaakte, bijgedragen aan de onrust, overlast en onveiligheid in de wijk, en aan de ontregeling van de openbare orde.

In reactie op het afgekondigde vuurwerkverbod was het wekenlang onrustig in de wijk Geitenkamp. Vanaf oktober is meerdere keren zwaar vuurwerk afgestoken. In november kwamen er steeds meer meldingen van vernielingen (met vuurwerk), brandstichtingen en het gooien van vuurwerk naar personen. Er is gedurende lange tijd elke dag sprake geweest van grote politie-inzet in de wijk.

De verdachte heeft met het illegale vuurwerk schade aangericht aan twee gebouwen in de omgeving, waaronder het SP-kantoor. Uit het onderzoek is niet gebleken dat de verdachte het had voorzien op dit SP-kantoor, meldde de officier van justitie in zijn requisitoir. De schade aan de gebouwen bedroeg ongeveer 10.000 euro.

De 28-jarige is in april 2021 aangehouden. In zijn woning is toen een boksbeugel gevonden, een verboden wapen. Ook dat is hem ten laste gelegd. De 28-jarige heeft tijdens de verhoren aangegeven dat hij handelde onder invloed van drugs en alcohol, en dat hij zich aangespoord voelde door de groep. Hij zei impulsief te zijn geweest. Het was niet zijn bedoeling om iets op te blazen.

Behalve een bekentenis van de verdachte zijn er ook camerabeelden waarop de explosie duidelijk te zien is. Ook is aan de hand van telefoongegevens vastgesteld dat de man die avond in de wijk Geitenkamp was.

Het OM vindt dat de verdachte ondanks het feit dat hij zich sinds zijn aanhouding gemotiveerd heeft getoond om zijn leven te beteren, toch de cel in moet. Dergelijke misdrijven verdienen een forse consequentie, betoogde de officier.

De zaak diende vrijdag 1 oktober voor de rechtbank in Arnhem.