ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man voor het gijzelen, verkrachten, mishandelen en bedreigen van zijn ex-vriendin. De man krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden. Verder legt de rechtbank de tbs-maatregel met voorwaarden op.

De man nodigde op 12 juli 2022 zijn ex-vriendin uit bij zijn woning in Arnhem. Daar hield hij haar ruim 24 uur vast. In die tijd misbruikte hij haar meermalen en verkrachtte haar. Als de vrouw niet deed wat hij wilde, gaf hij haar 1 of meerdere klappen en schoppen. Ook bedreigde hij het slachtoffer.

Trauma

De vrouw leefde lange tijd in een onveilige situatie en vreesde voor haar leven. Tijdens de zitting verklaarde ze dat het zeer grote schade heeft aangericht en dat zij een ernstig trauma heeft opgelopen. De rechtbank rekent dit de man zeer aan.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De psychiater en psycholoog concludeerden na onderzoek dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is en dat zijn acties in verminderde mate aan hem toe te rekenen zijn. Door meerdere persoonlijkheidsstoornissen heeft hij minder controle over woede en agressieve impulsen. De rechtbank volgt het advies van de deskundigen en verklaart de man verminderd toerekeningsvatbaar.

Strafoplegging

Bij het bepalen van de strafduur houdt de rechtbank er rekening mee dat de strafbare feiten in verminderde mate aan de man kunnen worden toegerekend. Toch oordeelt de rechtbank dat alleen een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is. De specifieke aard en de bijzondere ernst van de strafbare feiten zorgen voor dit oordeel.

Tbs met voorwaarden

De rechtbank vindt het belangrijk dat de man, naast een passende gevangenisstraf, de behandeling en begeleiding krijgt die hij nodig heeft om in de toekomst niet in herhaling te vallen. Daarom legt ze ook de tbs-maatregel met voorwaarden op.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een bedrag van 10 duizend euro smartengeld betalen aan het slachtoffer.